• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajden: Narod u BiH zaslužuje bolje

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden ocijenio je da su Beograd i Priština postigli istorijski sporazum, a da "narod u BiH zaslužuje bolje".

 Bajden: Narod u BiH zaslužuje bolje Izvor: MONDO

Bajden je podsjetio da je prije četiri godine u Sarajevu u parlamentu rekao političarima i zvaničnicima da su za BiH otvorena vrata da postane integralni dio Evrope i da SAD žele da joj pomognu da uspije u tome.

"Za to je potreban dogovor o ukidanju ustavnih odredbi koje diskriminišu manjine, kao i odluka o registrovanju vojne imovine kao državne. Ništa od toga se nije desilo, a narod u BiH zaslužuje bolje", naveo je Bajden u autorskom tekstu za londonski "Fajnenšel tajms".

Govoreći o Srbiji i Kosovu, Bajden je naveo da su Beograd i Priština briselskim dijalogom i bolnim kompromisima postigli istorijski sporazum o normalizaciji odnosa, ali da naredni koraci neće biti jednostavni.

On je naveo da su u dijalogu predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Hašim Tači dali svojim građanima "priliku bez premca" da izgrade budućnost na temelju poštovanja prava, zajedničkog prosperiteta i mirne koegzistencije.

"Srbija i Kosovo bili su zarobljeni u dubokoj i ogorčenoj borbi sve do sada", naveo je Bajden.

Ocijenivši da uspjeh Hrvatske da uđe u EU svjedoči o hrabrosti njenih građana i lidera, "koji su prevazišli izazove ultranacionalizma i ozlojeđenosti", Bajden je naveo da i susjedi Hrvatske moraju da donesu neke teške odluke koje će utrti njihov put ka Evropi.

"U interesu je SAD, Hrvatske i ostatka Evrope da oni u tome uspiju", istakao je Bajden, izrazivši uvjerenje da svaki susjed Hrvatske može da postane član EU ako donese ispravne odluke.

Bajden je istakao da "ima još nekih koji su zapeli na etničkim žalopojkama, ličnim sukobima i pristupu koji ne donosi nikakav napredak".

On je ocijenio da evrointegracija obezbjeđuje ne samo da se ne ponove sukobi iz prošlosti, već garantuje mir i slobodu, te da je ujedinjena Evropa, čak i u ovim teškim vremenima, bolja opcija od podjele i nestabilnosti.

Bajden je naveo da Crna Gora i Albanija napreduju na putu ka EU, da Makedonija mora da nastavi da sprovodi reforme, otklanja problem međuetničkih sukoba i da zajedno s Grčkom smogne hrabrosti za pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za svoje ime.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE