• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedoci: Nije bilo pokolja u Konjević Polju

Glavni pretres na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom nastavljen je saslušanjem zaštićenog svjedoka odbrane.

 Svjedoci: Nije bilo pokolja u Konjević Polju Izvor: MONDO

Svjedok "KW-558" je, kao pripadnik MUP-a, vezista iz Bratunca, od 4. jula 1995. bio raspoređen u Konjević Polju.

Svjedoku su, kao mjere zaštite odobreni pseudonim i iskrivljenje lika. Na suđenju u predmetu Vidoja Blagojevića 2004. godine on je bio svjedok tužilaštva i tada je iskaz takođe dao pod mjerama zaštite.

Prema izjavi svjedoka, ranije datoj timu odbrane, 13. jula 1995. jedan njegov kolega doveo je Hasana Salihovića i Rešida Sinanovića u kuću gdje su radili.

Svjedok im je ponudio hranu i cigarete i oni su tamo ostali do dolaska Momira Nikolića iz Bratunačke brigade i jednog vojnog policajca, a Nikolić je rekao da će ih povesti sa sobom u Bratunac.

KW-558 potvrdio je da policajac Nenad Deronjić, koji je juče svjedočio, nije bio u Konjević Polju 13. jula 1995. Svjedok optužbe pod pseudonimom KDZ-065 označio je Deronjića kao jednog od četvorice ljudi koji su učestvovali u pogubljenju 15 muslimana na obali rijeke Jadar, blizu Konjević Polja. Svjedok je rekao da nije znao za bilo kakve egzekucije na tom području toga dana.

Prema izjavi svjedoka, koju je u sudnici pročitao Karadžić, KW-558 osporavao je da je svjedoka KDZ-065 "odveo u obližnju kuću i da ga je odveo na ispitivanje".

Svjedok je rekao da ne zna da je, osim Salihovića i Sinanovića u sobi u kojoj je bio centar veze, bilo i drugih zarobljenika.

"Znam za ovu dvojicu, oni su pričali o tome kakva je situacija u Srebrenici, da se kilogram soli prodavao za 100 maraka. Iznenadio sam se kad sam vidio Hasana, mislio sam da je ranije otišao u Tuzlu.

Pitao sam ga zbog čega se predao, a on je rekao da više nije mogao da podnese situaciju, jer su mu ubili sina, brata i oca", rekao je svjedok.

Povodom tužiočeve konstatacije da je "prema izvještajima, na području Konjević Polja bilo 1.000 do 1.500 zarobljenih muslimana, a da je svjedok vidio samo dvojicu", KW-558 je rekao da je Konjević Polje "širok pojam" i da on ne zna šta se dešavalo na cijelom području.

"Šta se tamo dešavalo, saznao sam u vrijeme suđenja Slobodanu Miloševiću, ja sam bio uvjeren da će oni svi biti razmijenjeni", izjavio je svjedok. On je potvrdio i da je čuo da su posmrtni ostaci Salihovića i Sinanovića kasnije pronađeni u masovnim grobnicama.

Odgovarajući na pitanje kada je prvi put čuo za incident u skladištu u Kravici, gdje je, prema navodima optužnice, 13. jula 1995. ubijeno oko hiljadu zarobljenika, koje su narednog dana pokopani u masovne grobnice u selima Glogova i Ravnice, svjedok je rekao da je za to čuo 2001. godine u prilogu televizije OBN, kada je Alija Izetbegović postavljao kamen-temeljac za Memorijalni centar u Potočarima.

Za ubistvo pripadnika Specijalne jedinice policije iz Šekovića Krste Dragićevića, svjedok je, kako je rekao, čuo nekoliko dana poslije incidenta u Kravici. Odgovarajući na pitanje šta mu je rečeno, pod kojim okolnostima je Dragićević ubijen, svjedok je rekao da se ne sjeća.

U dodatnom ispitivanju, Karadžić je svjedoka pitao "koliko su često bile sahrane tih dana i pogibije u Podrinju", na šta je svedok odgovorio da ih je "bilo dosta". Tužilac Mateo Kosti prigovorio je da pitanje ne proizlazi iz njegovog unakrsnog ispitivanja, a Karadžić je rekao da je htio da pita "da li je bilo čudo neviđeno što je poginuo Krsto, ili se svakodnevno ginulo".

Karadžić je, radi opovrgavanja iskaza svjedoka tužilaštva KDZ-065, pozvao i narednog svjedoka svoje odbrane, policajca iz Bratunca u vrijeme srebreničkih događaja, Mirka Perića.

Perić je rekao da je 13. jula 1995. bio na kontrolnom punktu u Konjević Polju, da nije bio u pratnji zarobljenika koji su vođeni u skladište i da nije vidio da je iko pretučen i da je bilo pogubljenja.

Perić je rekao i da nije vidio Nenada Deronjića u Konjević Polju, te da nije vidio da je jednim od autobusa kojim su iz pravca Bratunca prevoženi muslimani upravljala žena.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak, saslušanjem novog svjedoka. Za danas je bilo predviđeno da za odbranu iskaz da Karadžićev nekadašnji savjetnik Jovan Zametica. S obzirom na to da je krajem juna saopštio da je odustao od svjedočenja, odbrana je zatražila da sudsko vijeće izda nalog kojim bi Zametica bio obavezan da da iskaz.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE