• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Amerika ne može spriječiti raspad FBiH

FBiH se raspada u nekoj vrsti političke truleži, i to ne može da popravi ni američka administracija posljednjim intervencijama u promjeni Ustava.

 Dodik: Amerika ne može spriječiti raspad FBiH Izvor: MONDO

Federacija BiH se raspada u nekoj vrsti političke truleži, i to ne može da popravi ni američka administracija svojim posljednjim intervencijama u promjeni federalnog Ustava, procesa iz kojeg je u Federaciji isključen jedan konstitutivni narod - Srbi, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Isključivanje jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju srpskog, iz federalnih ustavnih promjena, govori o pravim namjerama autora tog projekta. Ovdje je riječ o pravljenju protivustavnog i antidejtonskog paketa promjena Ustava FBiH koji ne uvažava princip konstitutivnosti", rekao je Dodik  na Palama.

On smatra da uplitanje američkog ambasadora (Patrika Muna) u reformu Ustava FBiH nije dobro za ukupnu političku situaciju u BiH.

Dodik je podsjetio da izvorni Dejton nije priznao konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, nego je tek na intervenciju nekadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića Ustavni sud BiH utvrdio konstitutivnost na prostoru čitave BiH, što sada, kako je naglasio, FBiH ne priznaje za srpski narod.

Dodik je najavio da će nekoliko opština u Federaciji, u kojima Srbi predstavljaju većinu, tražiti ustavno tretiranje tog prostora na poseban način radi zaštite njihovih vitalnih interesa.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska "uvijek je budna na jedno oko" zbog konstantnih pokušaja dijela međunarodne zajednice da revidiraju Dejtonski mirovni sporazum i da dođe do prekompozicije BiH.

On je podsjetio da je u posljednjih sedam-osam godina lično uložio veliki napor u očuvanju institucija i zadržavanje nadležnosti Republike Srpske, što je posebno vidljivo u procesu reforme policije, centralizacije fondova i drugih institucija, drugim riječima, u mnogim besprizornim pokušajima tihe promjene Ustava i unitarizacije BiH.

"Naravno da to nije moguće i da to nećemo dozvoliti. Ustav Republike Srpske je nedodirljiv, ali moram da kažem da i mi u Srpskoj imamo namjeru da modifikujem naš Ustav", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE