• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrija istražuje korupciju "Simensa" i u RS

Državno tužilaštvo Austrije istražije nabavku CT uređaja i magnetnih rezonanci u javnom zdravstvu RS od kompanije "Simens", piše "EuroBlic".

 Austrija istražuje korupciju "Simensa" i u RS Izvor: MONDO

Prema navodima ovog lista, austrijsko tužilaštvo za borbu protiv kriminala pokrenulo je istragu protiv kompanije "Simens" zbog sumnje da su dali 50 miliona evra mita kako bi dobili poslove na tenderima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Prema istrazi, sistem mita je funkcionisao tako što je novac isplaćivan preko ugovora za usluge savjetovanja, za koje tužilaštvo smatra da su fiktivni. Tok novca kretao se iz matične kompanije u Minhenu, preko računa u Lihtenštajnu, Kipru i Švajcarskoj.

"Mnogi će pasti zbog toga", rekao je Nenad Stevandić, koji je zaposlen u Kliničkom centru Banjaluka i član je Odbora za zdravstvo u Narodnoj skupštini RS. On je juče na za zasjedanju NSRS javno rekao da austrijski tužioci istražuju korupciju i u RS prilikom nabavke medicinske opreme od "Simensa".

Svoje tvrdnje je obrazložio podatkom da je i on prije petnestak dana razgovarao sa istražiocima, ali zbog istrage koja se vodi nije mogao da otkrije više informacija o ovom slučaju.

Prema saznanjima "EuroBlica", KC Banjaluka je u vrijeme dok je direktor bio dr Drgaan Kostić po veoma sumnjivim okolnostima kupio od "Simensa" magnetnu rezonancu koja je plaćena dvostruko više od identične koju je u isto vrijeme kupio KC Tuzla.

Austrijsko tužilaštvo zatražilo je u dva navrata i pravnu pomoć od Tužilaštva BiH, koje je to i potvrdilo.

"Na oba zahtjeva je odgovoreno i pružena je pravna pomoć. Saslušanja su obavljena, ali ne možemo govoriti o detaljima jer se radi istraga u Austriji", rekli su u Tužilaštvo BiH.

Saslušavan i Škrbić

Prema saznanjima "EuroBlica", Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal RS i Okružno tužilaštvo Banjaluka, nezavisno od istrage Državnog tužioca Austrije, vode opsežne istražne radnje o višegodišnjim zloupotrebama u zdravstvu RS. Do sada su tužioci saslušavali bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, bivšeg direktora FZO RS Gorana Kljajčina, bivšeg direktora KC Banjaluka dr Branu Topića i izvršnog direktora za javne nabavke u FZO Radu Blagojevića. Izvor "EuroBlica" u Specijalnom tužilaštvo RS je rekao da ovom četvoricom lista za zloupotrebe u zdravstvu nije ni izbliza zaključena i ona je nažalost, veoma duga.

Kompanija "Simens" do sada je isplatila oko 2,5 milijarde evra kazni zbog slučajeva mita i korupcije Americi, Njemačkoj i Grčkoj. Najteži slučaj bio je u Grčkoj gdje je od 2010. do 2011. godine provedena parlamentarna istraga u kojoj je utvrđeno da su zbog koruptivnih radnji "Simensa" od 1997. do 2002. grčki poreski obaveznici oštećeni za čak dvije milijarde evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE