• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dječak bio očevidac strijeljanja Muslimana

Zaštićeni svjedok optužbe RM-245 opisao je danas na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, strijeljanja u selu Kravica kod Bratunca.

 Dječak bio očevidac strijeljanja Muslimana Izvor: MONDO

Svjedok je ispričao kako je u julu 1995, kada je imao 16 godina, gledao kako srpski vojnici kod skladišta u selu Kravica kod Bratunca, streljaju Muslimane iz Srebrenice.

Generala Mladića (70), koji je tada bio komandant Vojske Republike Srpske, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu "zaštićenu zonu" UN.

Kod skladišta zemljoradničke zadruge u Kravici, 13. jula 1995, snage bosanskih Srba ubile su, po optužnici i ranijim presudama Tribunala, oko 1.000 muslimanskih zarobljenika.

RM-245 je, u pisanoj izjavi uvedenoj u spis, posvjedočio da je toga dana bio očevidac strijeljanja desetak Muslimana u blizini skladišta, dok je jedan šesnaestogodišni dječak bio ranjen i ostavljen.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, svjedok je, međutim, dodao da je vidio i da su srpski vojnici nastavili da "izvode iz hangara i streljaju".

Za to je dao objašnjenje da se, tokom posjete mjestu zločina, prije nekoliko mjeseci, "sjetio svih stvari koje su se dešavale i svakog zida gdje su izvodili i strijeljali te ljude".

RM-245 je, prije zarobljavanja u Kravici, sa ocem bio u koloni od više hiljada muslimanskih muškaraca i pripadnika Armije BiH, koja je, poslije pada Srebrenice, pokušala da se iz obruča VRS probije šumom ka Tuzli.

Kolona je upala u zasjedu VRS, a oca više nikada nije vidio.

Po zarobljavanju, ispričao je svjedok, pripadnici VRS kod skladišta u Kravici su njemu i još desetorici zarobljenih Muslimana podijelili automatske puške i po dva okvira za municiju. Rekli im da idu ispred njih i da zapucaju na muslimanske snage, koje su očekivali u okolini, zaprijetivši da će će, u suprotnom, "oni pucati na nas".

RM-245 je, kako je rekao, nešto kasnije, kada ga je jedan vojnik poslao po vodu, "na vodi naišao na djevojčicu od trinaest do šesnaest godina, preklanu".

"Tad sam riješio da bježim - bolje da me ubije metak, nego da me prekolju". Djevojčica se "još tresla, nije izumrla i krv je svuda po njoj bila".

Svjedok je bacio pušku i pobjegao ka šumi, dok su srpski vojnici pucali za njim, ali ga nisu pogodili..

Zajedno sa grupom srebreničkih Muslimana, posle nekoliko dana lutanja šumom, svjedok je ponovo bio zarobljen u jednom selu, a zatim su ga za još oko 500 zarobljenih pripadnici VRS doveli na poljanu kod Konjević Polja.

Po ranijim izjavama, na koje je tokom unakrsnog ispitivanja ukazao Mladićev advokat Ivetić, RM-245 je na livadi vidio oko "500 leševa". Danas je, međutim, izjavio da je na poljani bilo stotinjak beživotnih tijela "razbacanih po livadi", "kao da su bježali".

Pošto je jednom oficiru VRS rekao da ima 13 godina, RM-245 je bio izdvojen i sa još četiri dječaka prebačen u Bratunac. Poslije ispitivanja, dječaci su bili prebačeni na muslimansku teritoriju i oslobođeni.

Podsjećajući ga da je u jednoj izjavi rekao da ga je u Bratuncu ispitivao general Mladić, branilac Ivetić svjedoka je pitao ostaje li pri tom iskazu.

"Da, tako nam se predstavio, da je Ratko Mladić. Da li je bio Ratko Mladić ili ne - ja stvarno nisam poznavao tog čovjeka", odgovorio je RM-245.

Na Ivetićevo pitanje može li u sudnici prepoznati generala Mladića, svjedok je uzvratio da ne može.

"Ne mogu se sjetiti, mnogo godina je prošlo, mnogo su se ljudi promijenili".

Zastupnik odbrane ukazivao je i na druge nepodudarnosti u ranijim izjavama i iskazima svjedoka, na šta je RM-245 često odgovarao da se ne može sjetiti svega što je izjavljivao.

Raspravno vijeće na suđenju Mladiću sutra će saslušati iskaz sljedećeg svjedoka optužbe.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE