• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije putem interneta vrbuju mlade

Na internetu je sve više sajtova i portala, a na Fejsbuku grupa i profila koji promovišu radikalni islam

 Vehabije putem interneta vrbuju mlade Izvor: MONDO

Na internetu je sve više sajtova i portala koji promovišu vehabizam, a uporedo sa njima "niču" i stranice, grupe i profili na društvenoj mreži "Fejsbuk", posredstvom kojih su vehabije iz BiH i okruženja odlično povezane.

Bezbjednosni stručnjaci kažu da je riječ o sajtovima poput "Put vjernika", "Islam Bosna", te "Balkanski emirat", ali i stranicama, odnosno profilima na "Fejsbuku", kao što su "Put vjernika do dženeta", "Vijesti umeta" i "Poziv u raj".

"Sve su te stranice radikalno islamističke. To njihovo povezivanje je opasno i bezbjednosne agencije treba da nadziru ovaj proces", ističu stručnjaci.

Kolika invazija radikalnih islamista vlada na internetu najbolje ilustruje podatak da je pomenuti profil "Put vjernika do dženeta" maksimalno popunjen, što znači da ima čak 5.000 prijatelja, pišu "Nezavisne novine".

Na zidu profila "Put vjernika do dženeta" neke od centralnih tema su rat i mudžahedini, a slično je i na "Fejsbuk" stranici "Vijesti umeta".

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) uvjeravaju da, shodno obavezama iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, preduzimaju neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u ovoj oblasti.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja potvrdila je da policija prati aktivnosti pripadnika radikalnog islamskog pokreta, kako na terenu tako i na internetu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE