• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traže praćenje antisrbizma na Facebooku

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma pokrenula je peticiju kojom se traži da na Facebooku bude dozvoljeno praćenje antisrbizma.

 Traže praćenje antisrbizma na Facebooku Izvor: MONDO

"Našu objavu `Facebook zabranio borbu protiv govora mržnje` prenijeli su novinska agencija SRNA, te drugi mediji i blogovi iz regiona - `Glas Rusije`, `Kurir`, `Telegraf`, `Smedija`, `Glas Srpske`, `Pres`, `Nezavisne novine`, `Indeks.hr` i mnogi drugi. Međutim, stranica je i dalje blokirana, pa smo kao sljedeći vid borbe pokrenuli peticiju", saopšteno je iz ove inicijative.

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma poručuje "Facebooku" da je nečuveno da govor mržnje bude dozvoljen, a zabranjena borbe protiv njega.

"Uraditi to u ime politike protiv govora mržnje - još je gore. Ovakvim akcijama se zajedno borimo za poštovanje srpskih žrtava i srpskih prava. Nema borbe - nema poštovanja!", navodi se u saopštenju.

Više podataka o peticiji može se naći na internet adresi antiserbism.com

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma ranije je ukazala da se na "Fejsbuku" slobodno mogu objavljivati fotografije žrtava ustaškog logora "Jasenovac", sa popratnim tekstom: "Srbi - savršeni kao gnojivo".

Direktor Kulturno-istorijskog centra u Novom Sadu i tvorac Inicijative Andrej Fajgelj rekao je da je ova asocijacija snimili tu "publikaciju" i objavila je na svojoj stranici uz kritiku.

On ističe da je apsurd da je, u ime govora mržnje, Facebook stranicu Inicijative blokirao, a kritikovanu - ostavio. "Žalili smo se na odluku Facebooka prije više od mjesec dana, ali naša stranica je do danas zabranjena", kaže Fajgelj.

Takođe, na "Tviteru" se mogu pronaći slogani tipa: "Mrzim Srbiju i njen narod“, koji je, prema riječima Fajgelja, donedavno bio najpopularniji "hašteg" u regionu.

"To je otvoreni rasizam, posebno kada se sa tom ključnom rečju objavljuju fotografije leševa sa natpisom iz serije `Srećan sam kada vidim mrtve Srbe`", kaže on.

U ustaškom kompleksu Logor smrti "Jasenovac" ubijani su mahom Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti. Ubijana su i djeca, i to na najstrašnije načine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE