• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljena sjednica Parlamenta BiH

Nakon više od mjesec dana pauze, Parlament BiH nastavio je danas u Sarajevu sjednicu prekinutu 6. juna zbog blokade zgrada institucija BiH.

 Nastavljena sjednica Parlamenta BiH Izvor: MONDO

U dnevni red prošlosedmičnom odlukom proširenog kolegijuma Predstavničkog doma uvrštena je rasprava o informacijama o bezbjednosti rada u institucijama BiH koje su dostavljene povodom protesta održanih od 5. do 7. juna, na kojima je traženo usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Poslanici će se na današnjoj sjednici izjasniti i o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Ovaj zakonski akt dio je Sporazuma o programskoj i projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH između SNSD-a i SDP-a koji bi trebalo da "obezbijedi efikasniju proceduru i dodjelu ugovora o javnim nabavkama u skladu sa evropskim standardima, uz uvećavanje administrativne takse u procesu žalbi da bi bile spriječene manipulacije sa fiktivnim žalbama".

Na dnevnom redu je i Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, o kojoj je rasprava odgođena na prošloj sjednici Predstavničkog doma.

Pred poslanicima će se naći i izvještaji o radu za prošlu godinu Savjeta ministara, Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, zaštiti ličnih podataka u BiH, te godišnji i finansijski izvještaj Centralne banke BiH.

Demonstranti su 6. juna blokirali zgrade institucija BiH na Marin-Dvoru u Sarajevu u kojima se nalazilo oko 1.500 ljudi. Osim poslanika, ministara i zaposlenih u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara BiH, blokirani su bili brojni ambasadori u BiH, te oko 350 stranih državljana učesnika godišnje skupštine Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu i medijski izvještači. Blokada je okončana u zoru 7. juna, nakon punih 18 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE