• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Mladić tražio autobuse za evakuaciju

Penzionisani general Vojske RS Petar Škrbić rekao da mu je Ratko Mladić na dan zauzimanja Srebrenice tražio autobuse za evakuciju muslimanskih civila

 Svjedok: Mladić tražio autobuse za evakuaciju Izvor: MONDO

Škrbić je u nastavku suđenja generalu Mladiću naveo da mu je kasno uveče 11. jula 1995. godine, telefonom iz Glavnog štaba VRS u Han Pijesku preneseno Mladićevo naređenje da "mobiliše 50 autobusa" i pošalje ih na fudbalski stadion u Bratuncu.

Svjedok, koji je u tom periodu bio Mladićev pomoćnik za organizacione, mobilizacione i kadrovske poslove, rekao je da je naređenje prenio Ministarstvu odbrane Republike Srpske, koje je autobuse sutradan, 12. jula 1995. godine, "mobilisalo" u više opština.

Prema njegovim riječima, autobuse je do Bratunca pratila civilna i vojna policija iz zaštitnog puka pri Glavnom štabu VRS, koji je bio pod direktnom Mladićevom komandom.

Potvrđujući da je znao da će autobusi biti "upotrebljeni za evakuaciju", Škrbić je, međutim, tvrdio da nije znao "ko će biti evakuisan, niti gdje će biti evakuisan".

Na televiziji je, poslije nekoliko dana, vidio da su evakuisani žene i djeca iz Srebrenice, koji su utočište našli u blizini baze UN u Potočarima. Potvrdu za to dobio je u Glavnom štabu VRS oko 18. jula.

Na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, tokom unakrsnog ispitivanja, general Škrbić je rekao da na sastancima na kojima je on bio u Glavnom štabu VRS nije bilo riječi o srebreničkoj ofanzivi.

Svjedok je rekao i da nije znao ko je autobuse iz Bratunca slao u Potočare i da mu niko nije rekao da bi to trebalo da bude tajna.

Na sugestiju branioca Lukića, svjedok je potvrdio da je tokom napada na Srebrenicu, vrhovni komandant oružanih snaga i predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić imao direktnu komunikaciju sa komandantom operacije generalom Radislavom Krstićem, koja je zaobilazila generala Mladića.

Škrbić je tadašnje odnose Karadžića i Mladića ocijenio "vrlo poremećenim".

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra iskazom narednog svjedoka tužilaštva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE