• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krije li sarajevska deponija ubijene Srbe

Gradska deponija u Sarajevu krije posmrtne ostatke desetina ubijenih sarajevskih Srba, tvrdi Milan Mandić.

 Krije li sarajevska deponija ubijene Srbe Izvor: MONDO

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kazao je juče da je potpisao urgentni zahtjev za ekshumaciju posmrtnih ostataka pronađenih na gradskoj deponiji u Sarajevu koji najvjerovatnije pripadaju ubijenim sarajevskim Srbima, prenosi Glas Srpske   .

"Zatražili smo da analizu posmrtnih ostataka uradi Zavod za sudsku medicinu RS", rekao je Mišić.

Kosti su pronađene u petak prilikom probnog iskopavanja na dubini od 27 metara.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić uvjeren je da se radi o posmrtnim ostacima ubijenih Srba u Sarajevu.

"Gradska deponija u Sarajevu, ispod više hiljada kubika smeća, krije posmrtne ostatke desetina ubijenih sarajevskih Srba, među kojima je najviše žena, djece i staraca. Dokaz da se tu nalazi masovna grobnica je pronalazak ljudskih kostiju prilikom iskopavanja prošle sedmice", kaže Mandić.

On je izrazio nadu da će Sud BiH danas ili sutra odobriti ekshumaciju.

"Probno kopanje je trajalo više od dva mjeseca i bilo je potrebno skloniti hiljade kubika smeća dok nismo došli do zemlje. Potvrđeno je da se radi o ljudskim kostima i morali smo da ispoštujemo proceduru, odnosno da se obratimo Tužilaštvu BiH, da bi Sud dao nalog za ekshumaciju", rekao je Mandić.

On ističe da ima pouzdane informacije, koje su potvrđene i u MUP-u RS, da se radi o masovnoj grobnici u kojoj se nalaze posmrtni ostaci Srba ubijenih poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali i tijela koja su za vrijeme ratnih dejstava tu donesena.

"Tu su ubijeni Srbi zakopani, poslije čega je na njih nabačeno na hiljade kubika smeća. Oni koji su to uradili, mislili su da se niko neće upustiti u otkopavanje smeća, rekao je Mandić.

On tvrdi da su Srbi u Sarajevu ubijani sistemski po nalogu bošnjačkih struktura vlasti, a čije je zločine sve ove godine prikrivao nekadašnji direktor federalne komisije za traženje nestalih, a danas član Kolegijuma direktora instituta za traženje nestalih Amor Mašović.

Milutin Mišić kaže da postoje informacije da se grobnice sa posmrtnim ostacima ubijenih sarajevskih Srba nalaze ispod brojnih objekata u Sarajevu.

Prema njegovim riječima radi se o prostorima ispod fontana, te novoizgrađenih stambenih objekata. Početkom prošlog mjeseca završena je ekshumacija na Alipašinom polju u centru Sarajeva, gdje su pronađene ljudske kosti za koje se takođe sumnja da pripadaju ubijenim Srbima.

(MONDO, foto Glas Srpske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE