• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanka gradonačelnica u SAD

Mlada Bosanka Anesa Kajtazović pobijedila republikanca Džona Rufa i tako postala gradonačelnik Voterlua iz reda demokrata.

 Bosanka gradonačelnica u SAD Izvor: MONDO

Anesa je sa porodicom došla u Sjedinjene Američke Države 1997. godine, nakon što su ih više od četiri godine premještali po različitim izbjegličkim kampovima u nekoliko oblasti južne Evrope, piše "Dnevni avaz".

Po dolasku na američko tlo započela je redovno školovanje, završila srednju školu "Zapadni Voterlu", a zatim dobila diplomu specijaliste za javnu i poslovnu administraciju na Univerzitetu Severne Ajove.

U trci za gradonačelnika 24.godišnja Bosanka, koja potiče iz mjesta Šumatac kod Velike Kladuše, pobijedila je iskusnog političara i bivšeg gradonačelnika Rufa sa 59 odsto glasova, a lokalni listovi su pisali da se njen protivnik u trci za gradsku fotelju nije mogao suprotstaviti "šarmantnoj i ambicioznoj Bosanki".

S obzirom da u Voterluu živi veliki broj njenih sunarodnika, Anesina pobjeda se slavila nekoliko dana, piše sarajevski dnevnik podsjećajući da je ona već bila član Predstavničkog doma Ajove.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE