• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trovanje studenata istražuje i policija

Policija provjerava da li ima elemenata krivičnog dela u slučaju trovanja u menzi Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci

 Trovanje studenata istražuje i policija Izvor: MONDO

Potvrdila je to portparol MUP RS Mirna Šoja, koja je dodala da je MUP primio prijavu o ovom slučaju i proslijedio je na provjeru nadležnom CJB Banjaluka.

Policijsku istragu ovog slučaja zatražila su nadležna ministarstva, Studentski centar „Nikola Tesla“, kao i Unija studenata RS, jer su nestali sporni uzorci hrane - makarone s piletinom, koju su oboljeli studenti večerali u menzi centra 5. jula, iako su morali da se sačuvaju 48 sati radi ispitivanja, pišu "Večernje novosti" u izdadnju za srijedu.

Direktor SC „Nikola Tesla“ Milan Komljenović istakao je u utorak da su zbog sumnji da su odgovorni za trovanje hranom u menzi SC suspendovani šef ishrane Ranko Ivanković, šef kuhinje Milica Udovičić i šefovi smjene Jelena Bojić i Petra Malešević.

On je dodao da su radnici suspendovani do okončanja disciplinskog postupka, a da će istraga da utvrdi ko je tačno odgovoran za trovanje i šta se desilo sa uzorcima sporne hrane.

Iz KC Banjaluka je saopšteno da je broj studenata koji su bolnički zbrinuti zbog trovanja hranom porastao na 22, dan ranije na liječenju ih je bilo 16, a na kućno liječenje pušteno 13.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti Zdravka Kezić potvrdila je u utorak da je kod troje oboljelih studenata do sada izolovana bakterija salmonela enteritis. U nadležnoj inspekciji za hranu je potvrđeno da je izvršena kompletna dezinfekcija kuhinje menze, površina i cijele trpezarije menze, i da se čekaju rezultati laboratorijske analize briseva uzetih sa radnih površina. Ističu da je do dobijanja rezultata analize u menzi naloženo da poslužuju samo konzervisanu i kuvanu hranu.

Nekoliko studenta iz doma, kojima je ukazana hitna medicinska pomoć, za "Novosti" su rekli da je broj oboljelih najmanje oko 50, jer ih je na desetine primilo samo infuziju i pušteno kući, jer nema mesta za liječenje u bolnici. Prema nekim komentarima studenata na društvenoj mreži „Fejsbuk“, koji su potražili ljekarsku pomoć zbog trovanja, navodi se da je u redu za infuziju bilo oko 100 studenata. Studenti kažu da se nije vodilo dovoljno računa o higijeni i kvalitetu hrane u menzi, ali žalili su se i na loše uslove na infektivnoj klinici.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, koji je u utorak posjetio oboljele studente u bolnici, rekao je da će ministarstvo istrajati na tome da se utvrdi ko je odgovoran. Na pitanje studenata šta će biti sa julskim ispitnim rokom, Mutabdžija je rekao da će za njih biti omogućen vanredni ispitni rok.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE