• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: "Lični komoditet žrtvujem za Srpsku"

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio da će period od 2014. do 2017. i nekoliko godina poslije, biti ključan za to da li će opstati BiH.

 Dodik: "Lični komoditet žrtvujem za Srpsku" Izvor: MONDO

Napomenuvši da je uvjeren da BiH ne može da živi, Dodik je rekao da mu "ne pada na pamet" da bilo šta uradi nasiljem, ali da prepoznaje procese.

"Sada dva mjeseca stoji parlament BiH. Niko ništa ne radi. Šta mislite ako se desi da to bude dvije godine ili pet, ko će vjerovati u BiH", zapitao je Dodik u intervjuu za "EuroBlic".

Naglasivši da vjeruje samo u Srpsku, koja pokazuje sposobnost da preživi veoma delikatne političke procese, Dodik je naveo da je upravo zbog toga primarni zadatak da Republika funkcioniše.

"Ja sam jedan obični službenik Republike Srpske i sebe doživljavam kao čovjeka koji svoj lični komoditet, i to sam pokazao sve ovo vrijeme, žrtvujem za ono što se zove Srpska. Imam li pravo da kao čovjek, koji je od početka bio u toj priči oko stvaranja Srpske, zbog ličnog malog straha ili bilo kog drugog razloga, napustim tu svetu ideju i sveti cilj koji se zove Srpska? Nemam! Ja ću to živjeti, bio predsjednik ili ne. Moja politika i politička karijera završava se u i za Srpsku", poručio je Dodik.

Govoreći o predstojećim izborima, Dodik je naglasio da nema nijednog razloga da se ne kandiduje za predsjednika Srpske.

"Mislim da smo ostavili dosta upečatljivih stvari. Republika Srpska je onog trenutka kada smo je preuzeli bila u jadnom stanju, u političkom smislu eksperiment stranaca", napomenuo je Dodik, podsjetivši i da godinama sarajevski mediji kriminalizuju svaku vrstu vlasti u Srpskoj.

On je rekao da nije saglasan sa opozicijom kada kaže da su predstojeći izbori "biti ili ne biti". "Ne mislim da je to pitanje biti ili ne biti, ni mene lično, ni moje političke partije. To može da bude pitanje biti ili ne biti, prije svega, za Srpsku, jer je indikativno da su mnogi `zajašili na vjetru` onih koji su kreirali tu priču protiv vlasti Republike Srpske. Kreatori su, prije svega, izvana", naveo je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ocijenio je da je normalno da se opozicija "osokoli" i misli da je došlo njeno vrijeme ako ambasador jedne od najmoćnijih zemalja svijeta izađe i konkretno govori o nekim stvarima.

"Moram da ih razoračam. SNSD zadržava primat u pogledu podrške koju ima kod stanovništva", istakao je Dodik, te poručio da će SNSD ostvariti razliku od osam do 10 odsto na izborima u odnosu na SDS.

Govoreći o odnosima Srpske i Srbije, kao i nekim ocjenama da će nakon rješavanja pitanja Kosova uslijediti pritisci na Srpsku i zahtjevi za njeno rušenje, Dodik je zapitao kada to Srpska nije bila pod pritiscima.

"Ne mislim da je rušenje Srpske na dnevnom redu ijednog političara ili ličnosti ili institucije Srbije. To ne mogu da prihvatim. Slušam i ja razne spekulacije. Postoje u Beogradu neki neoliberalni krugovi, ali ono što je dio vlasti – ne postoji animozitet prema Srpskoj", istakao je Dodik.

On je podsjetio i da je Srpska po pitanju Kosova davno iznijela svoje stavove da je to unutrašnja stvar Srbije. "Mi ćemo pratiti politiku Srbije i razumijemo kontekst, možda više nego drugi, ali u svakom slučaju mislim da je to neuporediva priča. Može biti samo uporediva oko nezavisnosti Kosova i Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Osvrćući se na ulazak Hrvatske u EU, Dodik je ocijenio da će se to dobro odraziti i na Republiku Srpsku.

"Mi treba da shvatimo i pogledamo u prošlost i vidimo da su sve zemlje koje su bile na granici sa EU imale intenzivan razvoj. Očigledno da rigorozni propisi EU i standardi, skupo tržište rada, mnoge proizvodnje tjeraju prema nama. Očekujem da će u narednoj godini, dvije ili tri, to biti vidljivo i da će mnogi u Srpskoj iskoristiti priliku da ovdje otvore nove biznise, jer je EU odavde 48 kilometara", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE