• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema smanjenja plata državnim službenicima

Zaposlenima u institucijama BiH sljedeće godine neće biti smanjene plate pošto je donesena odluka da osnovica za plate ostane ista.

 Nema smanjenja plata državnim službenicima Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je Odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2014. godinu, tako da je osnovica plate nepromijenjena u odnosu na prethodnu godinu, kada je izvršeno smanjenje plata radi budžetskih ušteda, i iznosi 475,69 KM.

Donesena je i Odluka o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2014. godinu u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH.

Visina regresa, nakon njegovog smanjenja, za zaposlene s koeficijentom do četiri iznosi 300 KM, a s koeficijentom iznad četiri iznosi jednu KM.

Savjet ministara BiH donio je danas odluku o rasporedu budžetskih sredstava za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 2.950.000 KM.

Prema odluci, za stambeno zbrinjavanje Roma planirana su dva miliona KM, za zapošljavanje 710.000 KM, za zdravstvenu zaštitu 210.000, te za aktivnosti na ažuriranju podataka o potrebama Roma u BiH 30.000 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ukinute carinske kvote za određene vrste mesa

Savjet ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora između BiH, Evropske investicione banke i JP "Elektroprivreda /EP/ BiH" – distribucija električne energije u BiH/A, a riječ je o kreditu vrijednom 15 miliona evra.

Ova sredstva namijenjena su za projekat održavanja, modernizacije i proširenja mreže distribucije električne energije EP BiH, s rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Danas je usvojena i informacija Ministarstva finansija i trezora o preuzimanju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, dobivene po Sporazumu o pitanjima sukcesije.

MIP BiH zadužen je da prikupi potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na kompleks bivše SFRJ u Ankari u Turskoj. BiH je pripalo zemljište od 8.899 metara kvadratnih i zgrada ambasade površine 617 metara kvadratnih, koja se nalazi na adresi Paris Kadesi broj 47. Kavaklidere.

Data je saglasnost ovlaštenom pregovaraču u Zajedničkoj komisiji za Aneks B, (ministru inostranih poslova BiH) Zlatku Lagumdžiji, da sa Srbijom dogovori pravično razgraničenje na parceli kompleksa bivše SFRJ u Ankari.

Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo spoljnih poslova zaduženi su za intenziviranje aktivnosti, kako bi se ubrzao proces primopredaje i uknjižbe DKP imovine bivše SFRJ koja je pripala BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je danas u cijelosti paket IPA 2013 za BiH koji je formirala Evropska komisija i dostavila IPA koordinatoru 14. juna, koji broji 12 projekata ukupne vrijednosti 87,09 miliona evra. Direkcija za evropske integracije izvijestiće Evropsku komisiju o prihvatanju ovog paketa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE