• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću presuda za osam opština BiH

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreći će danas konačnu međupresudu bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću po jednoj tački optužnice

 Karadžiću presuda za osam opština BiH Izvor: MONDO

Ona se odnosi na genocid u više opština u BiH, ne uključujući Srebrenicu.

"Ta međupresuda je u skladu sa pravilom 98 bis našeg pravilnika, koje kaže da Vijeće može osloboditi optuženog više tačaka optužnice ako zaključi da nema osnova za osudu optuženog", rekla je Tanjugu portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinska.

Spalinska podsjeća da je Vijeće prvostepeno oslobodilo Karadžića te tačke optužnice, ali nije našlo osnova da ga oslobodi od ostalih 10 tačaka.

Tad je Tužilaštvo podnijelo žalbu na tu oslobađajuću presudu i konačnu presudu po toj žalbi očekujemo danas, rekla je portparolka Tribunala.

Sudsko vijeće, na čelu sa sudijom O-Gon Kvonom, u junu prošle godine oslobodilo je Karadžića po tački optužnice za genocid nad muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH.

Predsjedavajući sudija je tada obrazložio da dokazi koje su predočili tužoci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice da su snage bosanskih Srba u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da muslimane i Hrvate "unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe", što je uslov za genocid iako ima dovoljno dokaza da su u tim mjestima počinile istrebljenje i progon nesrba.

Karadžiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN u periodu od 1992-95. godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE