• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjeno još 409 srebreničkih žrtava

U Potočarima su danas pokopani ostaci još 409 identifikovanih žrtava zločina u Srebrenici, koji se dogodio prije 18 godina.

 Sahranjeno još 409 srebreničkih žrtava Izvor: MONDO

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je predvodio vjerski obred tokom sahrane, u svojoj propovijedi je naglasio da se zločin počinjen prije 18 godina "ne smije zaboraviti".

"Stoga je pred svima u BiH samo jedan put: onaj kajanja, praštanja, susretanja i suživota koji može nastati upravo iz tragedije Srebrenice", poručio je reis Kavazović.

Nakon današnje sahrane, uz prethodno pokopanih 5.657 žrtava, Memorijalni centar u Potočarima biće "vječna kuća" za ukupno 6.066 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Sahrani je prethodila komemoracija kojom je obilježeno 18. godina od tog zločina. Prisustvovali su joj predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komsić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, američki ambasador u BiH Patrik Mun, brojni bosansko-hercegovački zvaničnici, gosti iz inostranstva i građani.

Prije 18 godina snage Vojske Republike Srpske ušle su u Srebrenicu. U ovoj bošnjačkoj enklavi, koja je tada formalno bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, potom je izvršen masakr nad lokalnim stanovništvom.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije, ulaskom vojske pod komandom Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula 1995. organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, izvršivši genocid. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.

Komemorativni skup u Potočarima, koji su obezbjeđivali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, protekao je danas mirno i bezbjedno, potvrdila je Srni portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović.
Ona je dodala da je, u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama, obezbijeđena potpuna sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika.

Simojlovićeva je naglasila da je, iako je na magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, obezbijeđeno njegovo normalno i nesmetano odvijanje.

Ona je dodala da su bezbjednom održavanju skupa, koji je završen u 14.30 časova, značajan doprinos dali i sami učesnici, kao i građani Podrinja.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE