• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš o ranjavanju tokom zarobljeništva

Svjedok Tužilaštva BiH Miroslav Glavaš na suđenju za zločine počinjene nad Srbima na području Hadžića ispričao o ranjavanju u Pazariću.

 Glavaš o ranjavanju tokom zarobljeništva Izvor: MONDO

Glavaš je rekao da je u junu 1992. godine uhapšen i da je sa još nekoliko Srba odveden u Osnovnu školu "9. maj" u Pazariću.

"Ulazeći u školu, dobijali smo i udarce. U školi smo smješteni u fiskulturnu salu. Sjećam se da je te večeri bila tuča. Stražari su prozvali dvojicu zatočenika. Kad su došli, bili su krvavi i modri", rekao je svjedok.

On je ispričao da je u prostorijama škole jednom vidio Mirsada Šabića, naglasivši da ne može tvrditi koju je funkciju tada optuženi obavljao, prenosi Birn.

Šabić je za zločine počinjene u Osnovnoj školi "9. maj", logoru "Silos" i kasarni "Krupa" optužen zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Šabić je tada bio komandir Policijske stanice Pazarić, Bećir Hujić bio je upravnik, kao i zamjenik upravnika logora "Silos", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović.

Kalember je bio stražar u "Silosu", dok su ostali bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Glavaš je ispričao i da je ranjen 28. juna 1992. godine, kada je na školu pala granata, te da su tada poginula dvojica zatvorenika, ali i da mu nakon ranjavanja nije pružena nikakva medicinska pomoć.

Branilac prvooptuženog Edina Rešidović prezentovala je više dokumenata u kojima se navodi da je Glavašu nakon ranjavanja pružena pomoć.

Glavaš je rekao da prije hapšenja nije imao oružje, dok je Rešidovićeva prezentovala krivičnu prijavu koja je 1992. godine podignuta protiv svjedoka zbog nelegalnog držanja oružja.

Drugi svjedok Andrija Golub, koji je početkom rata živio u selu Odžak, bio je uhapšen u junu 1992. i odveden u "Silos". "Smješten sam u ćeliju broj četiri. Tu sam vidio da su ljudi crni i prebijeni", rekao je Golub.

Svjedok je ispričao da su se zbog loših uslova u "Silosu" zatočenici žalili upravniku Bećiru Hujiću.

Golub je naglasio da je u tom objektu bilo i dobrih i loših stražara, te da je čuo kako su se zatvorenici žalili na "jednog Bubu". Nakon osam mjeseci provedenih u zarobljeništvu svjedok je napustio "Silos".

Suđenje za zločine na području Hadžića biće nastavljeno 18. jula.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE