• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Nema alkohola tokom Ramazana

Tokom muslimanskog posta na području sarajevske opštine Stari Grad zabranjeno je točenje alkohola.

 Sarajevo: Nema alkohola tokom Ramazana Izvor: MONDO

Načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić donio je rješenje kojim se ugostiteljskim objektima na području ove opštine zabranjuje točenje alkohola za vrijeme muslimanskog posta u neposrednoj blizini obrazovnih i vjerskih objekata, harema i njihovih dvorišta.

Nakon medijskih reagovanja na ovu odluku, opština Stari Grad danas je u obrazloženju navela da su na sjednici Opštinskog vijeća od 25. juna odbornici Gradimir Gojer (Stranka za BiH) i Suljo Agić (SDA), pokrenuli inicijative da se, u povodu mjeseca ramazana, ugostitelji podsjete na odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti koju je ovo vijeće donijelo 2007. godine.

Provodeći odluke zakonodavne vlasti opštine Stari Grad, Služba za privredu uputila je ugostiteljima obavještenje u kojim ih podsjeća da je odlukom o rasporedu poslovnih djelatnosti regulisano da nije dozvoljeno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini /do pet metara/ obrazovnih institucija, vjerskih objekata, harema i njihovih dvorišta.

Prema pisanju nekih medija, odluka načelnika Hadžibajrića tumači se kao uvođenje šerijatskog zakona čime se zanemaruju i gaze sve tekovine viševjekovne multietničnosti i tolerancije Sarajeva, u kome žive ljudi različitih vjerskih konfesija, nacionalnosti i običaja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE