• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U toku pripreme za popis stanovništva

Do sada su definisani popisni krugovi, dok su poslovi na izradi kartografske dokumentacije za potrebe popisa u završnoj fazi.

  U toku pripreme za popis stanovništva Izvor: MONDO

Tehnička kartografska dokumentacija, odnosno skice popisnih krugova, koje će se koristiti za provođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, izuzetno su važne zbog toga što će osigurati sveobuhvatnost popisa, te olakšati popisivačima orijentaciju na terenu i pregled popisnih jedinica koje treba obići, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Za izradu kartografske dokumentacije zaduženi su Federalni zavod za statistiku FBiH i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH, Republički zavod za statistiku Republike Srpske i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske, Odjeljenje za javni registar Vlade Brčko distrikta i organi lokalne samouprave.

U Federaciji BiH završene su sve kontrole i štampa kartografske dokumentacije koja je spremna za pakovanje i distribuciju opštinama, a u Republici Srpskoj i Brčko distriktu završene su sve kontrole i trenutno se obavlja štampanje skica popisnih i statističkih krugova.

Svi poslovi trebali bi biti završeni do kraja ovog mjeseca.

U BiH definisano je 24.321 popisni krug, od čega je 15.782 u Federaciji BiH, 8.087 u Republici Srpskoj i 452 u Brčko distriktu.

Popisni krugovi obuhvataće od 70 do 100 domaćinstava.

Geodetske uprave oba entiteta, uz koordinaciju Agencije za statistiku BiH, riješile su i pitanje oko međuentitetske linije, zbog koje je i sam popis bio pod znakom pitanja.

Radi se o rješenju koje ne prejudicira konačnu definiciju međuentitetske linije razgraničenja, a istovremeno će olakšati popis stanovništva, ističu u Agenciji.

U saopštenju se podsjeća da je dogovoreno da se kao referentna linija, odnosno linija za potrebe popisa, i to samo u oblastima gdje postoje objekti (naseljenim oblastima) prihvati linija koju je Geodetski zavod iz Sarajeva prenio sa originalnih američkih karata (korištenih u Dejtonu) na korespodentne katastarske podloge novog premjera.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE