• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pao" dogovor oko Elektroprenosa BiH

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH održali sastanak sa ključnim ministrima u obe vlade u Banjaluci i postigli dogovor oko Elektroprenosa BiH.

 "Pao" dogovor oko Elektroprenosa BiH Izvor: MONDO

Željka Cvijanović i Nermin Nikšić saglasili su se u petak u Banjaluci da se ide na pripremu Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH", koja bi, kako je rečeno, trebalo da bude održana u septembru.

Cvijanovićeva je nakon sastanka novinarima izjavila da će dvije vlade prije Skupštine akcionara uputiti usaglašeni prijedlog izmjena zakona o "Elektroprenosu BiH".

"Usaglašeni prijedlog izmjena zakona o `Elektroprenosu BiH` uputićemo Savjetu ministara BiH. Radićemo i na definisanju desetogodišnjeg plana investiranja, a na osnovu toga i trogodišnjeg plana investiranja sa jasno utvrđenim prioritetima koje su sačinile dvije entitetske vlade", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na sastanku dogovoren način otplate duga za gas Rusiji od 104,8 miliona dolara, kao i da se razgovaralo o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Ovo je preduslov za nastavak realizacije projekta `Južni tok`. Otplaćivaće se predratni i ratni dug za gas Rusiji, a struktura duga biće utvrđena do kraja septembra ove godine", dodala je Cvijanovićeva, napomenuvši da će se ovim aktivnostima baviti koordinaciono tijelo.

Prema njenim riječima, dug će se izmirivati uplatom takse od pet dolara na 1.000 metara kubnih.

Cvijanovićeva je naglasila da će entitetske vlade sa institucijama na nivou BiH usvojiti konkretne akte kojima bi se garantovala zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Premijer Srpske je istakla da je na sastanku razgovarano i o Fabrici glinice "Birač", jer je "BH gas" jedan od najvećih povjerilaca u stečajnom postupku, te dodala da su neizmirene obaveze prema tom preduzeću.

Ona je navela da dvije vlade imaju zajedničke aktivnosti na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, a jedna od reformi se odnosi na poslovnu registraciju, te da će Vlada FBiH biti pozvana da učestvuje u projektu "Podrinje".

Kada je riječ o investicionom ciklusu u vezi sa "Elektroprenosom BiH", federalni premijer je istakao da postoje prioriteti Vlade Srpske i Vlade FBiH i da je dogovoreno da se oni objedine i stave u desetogodišnji plan investiranja, te da se onda na osnovu njega prave trogodišnji planovi.

Nikšić je naglasio da je najveći kamen spoticanja bilo pitanje kako da se na godišnjem nivou podijeli investiranje prema vlasničkom udjelu u "Elektroprenosu", dodajući da je to nemoguće napraviti na godišnjem nivou.

"Raspodjele dobiti od te elektroprenosne kompanije ne može biti bez zakona na nivou BiH i promjena zakona koji definiše tu oblast je vrlo jednostavna, to je tehničko pitanje", ocijenio je Nikšić.

On je u vezi sa "BH gasom", koji je jedan od većih povjerilaca zvorničkog "Birča" po osnovu duga za utrošen gas, rekao da postoji interes za nastavak saradnje sa "Aluminom", jedom od fabrika iz tog zvorničkog sistema, jer je to jedan od značajnih potrošača.

"Postoje značajni iskoraci u poslovanju `Alumine`, značajni su iskoraci i u proizvodnji `Birča` i ostaje da se vidi kako da se zatvori dio ili kompletan dug", rekao je Nikšić

Sastanku su prisustvovali entitetski ministri poljoprivrede Stevo Mirjanić i Jerko Lijanović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar energije Federacije BiH Eldar Trhulj, te ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE