• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU, OHR i SAD protiv zakona o sukobu interesa

"Odgovornost nosilaca javnih funkcija i transparentnost njihovih aktivnosti od najvećeg su interesa za građane."

 EU, OHR i SAD protiv zakona o sukobu interesa Izvor: MONDO

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, OHR i Ambasada SAD u BiH zabrinuti su što je Dom naroda parlamenta BiH danas nastavio sa usvajanjem amandmana na Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH po hitnom postupku, jer smatraju da ovo zakonsko rješenje ne ispunjava međunarodne standarde.

"Ti standardi zahtijevaju da je tijelo koje provodi propise u vezi sa sukobom interesa nezavisno i da posjeduje traženi nivo stručnosti. Neophodno je obezbijediti pravo na žalbu protiv odluka", ističe se u saopštenju ove tri institucije.

Ove institucije smatraju da je predloženi zakon od vitalne važnosti za borbu BiH protiv korupcije, koja predstavlja jedan od najurgentnijih izazova BiH.

"Odgovornost nosilaca javnih funkcija i transparentnost njihovih aktivnosti od najvećeg su interesa za građane i predstavljaju ključne demokratske principe", ističe se u saopštenju.

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, OHR i Ambasada SAD u BiH navode da, nezavisno od ishoda postupka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenuo Klub Bošnjaka u Domu naroda, žele da ponove da predloženi amandmani nisu bili predmet adekvatnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama.

"Čvrsto vjerujemo da je neophodna rasprava o tekstu zakona i da treba zatražiti mišljenje Venecijanske komisije da bi bila potvrđena usklađenost predloženog zakona sa međunarodnim standardima", poručuju iz ovih institucija.

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ocijenio na današnjoj sjednici da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, pa će se o tom zahtjevu izjasniti Ustavni sud BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona, utvrđivanje sukoba interesa sa Centralne izborne komisije BiH prenosi se u nadležnost komisije, koju bi činila po tri člana Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te direktor i zamjenici direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE