• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasenica: Pronađeni posmrtni ostaci

Na lokalitetu Neđeljišta-Korkutovići, u opštini Vlasenica, ekshumirani su posmrtni ostaci jednog lica iz proteklog rata.

 Vlasenica: Pronađeni posmrtni ostaci Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, pronađeni ostaci biće prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtve. DNK nalaz ovog tijela radiće se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP).

Procesu ekshumacije prisustvovali su predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ljekar sudske medicine, radnici Komemorativnog centra Tuzla i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je saopštilo da su i na lokaciji Gradac-Oštrić, u opštini Zavidovići, pronađeni ostaci jednog nekompletnog tijela, koji će radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade biti prebačeni u prosekturu Gradskog groblja Banjaluka.

Ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Republike Srpske, predstavnici MUP-a Zeničko–dobojskog kantona i istražilac Tužilaštva BiH.

Ekshumacijama rukovodi istražilac Tužilaštva BiH, koji po instrukcijama tužioca koordiniše rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih lica koja vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih lica u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE