• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Podrinjskom kantonu lažirali budžet

Bosansko-podrinjski kanton pogrešno prikazivao prihode i rashode. Iskazani suficit budžeta od 837.500 KM zapravo manji za 556.500 KM

 U Podrinjskom kantonu lažirali budžet Izvor: MONDO

Bosansko-podrinjski kanton (BPK) pogrešno je prikazivao prihode i rashode tako da je iskazani suficit budžeta od 837.500 KM u prošloj godini zapravo manji za 556.500 KM.

Utvrdili su to federalni revizori dajući negativno mišljenje budžetu BPK za 2012. godinu, pišu "Nezavisne novine".

"Finansijski rezultat nije tačno iskazan zbog pogrešnog iskazivanja namjenskih prihoda u iznosu od 315.473 KM, nisu knjižene kamate i troškovi po primljenim sredstvima MMF-a od 110.773 KM i troškovi za dislociranu nastavu od 130.300 KM. Osim toga, vjerovatan je gubitak dijela iskazanih potraživanja čija je naplata upitna", navedeno je u Izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Istaknuto je da ranije i sadašnje rukovodne strukture ne upravljaju imovinom, odnosno potraživanjima na odgovoran i propisan način, jer nisu blagovremeno poduzimali sve mjere za naplatu plasiranog javnog novca i nisu zaštitili imovinu od eventualnih gubitaka koji su vrlo vjerovatni.

Napomenuto je da akumulirani suficit budžeta od oko 3,2 miliona KM ne odražava stvarno stanje i finansijski položaj BPK.

Revizori su konstatovali i da se njihove preporuke slabo poštuju pogotovo kod kontrole namjenskog korištenja javnog novca i zaštite imovine.

Istovremeno, revizori su utvrdili da je na plate prošle godine potrošeno više nego 2011. godine. Iz budžeta ovog najmanjeg kantona u FBiH, koji ima oko 42.000 stanovnika, finansira se 858 funkcionera, službenika i namještenika za čije je plate, naknade i doprinose izdvojeno oko 19 miliona KM, što je najveći prošlogodišnji budžetski izdatak. Do povećanja troškova plata došlo je zbog promjene sastava Vlade pa je bilo više funkcionera koji su primali platu. Pravo funkcionera na platu i nakon prestanka funkcije prošle je godine budžetske korisnike BPK koštalo dodatnih 62.330 KM. Uz to, povećan je koeficijent za plate namještenika sa srednjom stručnom spremom, kao i plate sudija i tužilaca koje su u aprilu prošle godine usklađene sa procentom povećanja prosječne mjesečne neto plate u BiH.

Takođe, dnevnice u BPK su sa 48 KM na 25 KM smanjene tek u aprilu prošle godine iako je visina dnevnice na nivou FBiH promijenjena krajem 2011. Uz to, za ovu razliku u visini dnevnice u ovom periodu nisu plaćene propisane obaveze, a trebalo je da budu, jer je 25 KM visina dozvoljenog neoporezivog iznosa.

Za to vrijeme, budžet BPK je prošle godine rebalansom smanjen sa 44,5 miliona KM na 38 miliona KM s obzirom na to da dinamika punjenja nije bila po planu, prije svega, jer je transfer od FBiH od 11,5 miliona KM smanjen na pet miliona KM. Tako su, između ostalog, rebalansom smanjeni tekući i kapitalni transferi.

Istovremeno je naplaćeno svega 89.000 KM koncesija, a revizori su ukazali da nadležno Ministarstvo privrede nije vršilo obračun i fakturisanje koncesionih naknada niti je utvrđen dug koncesionara. Ipak, svaki mjesec isplaćuju se naknade članovima konkursne komisije za dodjelu koncesija bez obzira kada je i koliko provedeno postupaka, zbog čega su revizori doveli u pitanje opravdanost isplate 14.600 KM bruto naknada ovoj komisiji u prošloj godini.

"U slučaju nedostatka sredstava vršene su preraspodjele unutar i između korisnika iz čega se može zaključiti da su stvarali obaveze veće od odobrenih, što nije u skladu sa članom Zakona o budžetima u FBiH", upozorili su revizori.

Izjavu Emira Frašte, premijera BPK, juče nismo dobili, jer nije bio u uredu. U revizorskom izvještaju je navedeno da na njega Ministarstvo finansija BPK nije imalo primjedbi.
Paušal do 740 KM

Za 25 skupštinskih poslanika BPK prošle je godine potrošeno više od pola miliona KM. Revizori su naveli da je na poslaničke naknade utrošeno oko 240.260 KM, u šta je uračunat paušal koji je u prosjeku iznosio 720 do 740 KM po poslaniku.

"Međutim, kada se uzmu u obzir ostali izdaci na koje poslanici imaju pravo, potrošeno je 532.542 KM budžetskih sredstava i to na paušale, rad u komisijama, naknadu za razliku plaće, plaće, topli obrok i prevoz. Kada se tome dodaju pripadajuće obaveze, tada se ovaj trošak značajno uvećava", istakli su federalni revizori.

Kada su u pitanju plate koje obuhvataju sve isplate bez minulog rada, predsjednik Kantonalnog suda imao je 3.477 KM, premijer 2.232 KM, predsjednik Skupštine 1.980 KM, ministri 1.872 KM i poslanici 1.152 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE