• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavšić: Srpska se brani u Banjaluci

Nekadašnji predsjednik RS Biljana Plavšić izjavila je da se Republika Srpska ne brani u Haškom tribunalu, nego u Banjaluci i Dejtonskim sporazumom.

 Plavšić: Srpska se brani u Banjaluci Izvor: MONDO

Plavšićeva je ocijenila da je Haški tribunal za 20 godina postojanja pokazao skandaloznu selektivnost u procesuiranju zločina i da je od samog početka rada bilo dovoljno osnova da se izrazi sumnja u iskrenost formiranja takve internacionalne institucije.

Ona je za frankfurtske "Vesti" rekla da joj nije jasno zbog čega Srbi tako olako prihvataju stanovište koje zdušno zagovaraju upravo muslimani.

"Kompletan politički vrh u Sarajevu tvrdi da se u Hagu sudi Republici Srpskoj. To i mi ponavljamo, ali uz rečenicu koja je meni neshvatljiva - `Republika Srpska se brani u Hagu`... Bogu hvala da se tamo ne brani Srpska. Republika Srpska se brani u Banjaluci i brani je Dejtonski sporazum", istakla je Plavšićeva.

U vezi sa činjenicom da je bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću vraćena optužnica za genocid u sedam opština, ona je rekla da je, kada je prošle godine ta tačka ukinuta, pomislila da je Haški tribunal krenuo, koliko-toliko dobrim putem za pravdu.

"Međutim, očigledno sam bila u krivu", navela je Plavšićeva, dodajući da se u slučaju Karadžića izvlači gorak zaključak da je bilo nepotrebno nametati i ovu tačku optužnice, kada je već suočen sa nizom drugih dovoljno teških optužbi.

Ona je naglasila da se uvijek protivila formulaciji "bosanski Srbi" u dokumentima Haškog tribunala, navodeći da je odgovornost isključivo individualna.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE