• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Kusturica sa Vučićem u Andrićgradu

Predsjednik RS Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica dočekali su danas u Andrićgradu prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

 Dodik i Kusturica sa Vučićem u Andrićgradu Izvor: MONDO

Idejni tvorac Andrićgrada, režiser Emir Kusturica zahvalio je danas prvom potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću za posjetu gradu od kamena i njegovom angažovanju radi otklanjanja birokratskih barijera, koje su pola godine kočile početak rada Andrićevog instituta.

"Podrškom i dolaskom u grad od kamena Vučić je postao naš veliki prijatelj i sigurnost da će ova institucija opravdati povjerenje, kao i sam Andrićgrad", rekao je Kusturica danas nakon sastanka sa Vučićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Andrićgradu.



Kusturica je zahvalio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za pomoć prilikom izgradnje Andrićgrada, istakavši da je on "kao dobri duh i mecena" omogućio realizaciju ovog projekta.

Poslije obilaska Andrićgrada prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je poručio da srpska istorija ne može da se razdvaja, bez obzira s koje je strane reke Drine neko rođen.

Vučić se, istovremeno, oštro usprotivio pokušajima revizije istorije, u vezi sa Sarajevskim atentatom iz 1914. godine, i poručio da će učiniti sve da bude očuvan i odbranjen srpski nacionalni duh.

"Niko ne može da kaže da neko ko je rođen s jedne strane Drine pripada nekom drugom narodu i ta istorija ne može da se razdvaja... Pripadamo istom rodu, nikoga ne ugrožavamo, ni Bosnu i Hercegovinu. Poštujemo sve, a ovim želimo da pokažemo da ćemo čuvati našu tradiciju i duhovnost srpskog naroda i veličati njegove vrijednosti", kazao je.

Vučić je objasnio da je sa Kusturicom i Dodikom na ozbiljan način postavio temelje mnogih stvari koje bi trebalo riješiti u narednom periodu, jer je 2014. godina veoma važna za srpski narod, jer se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata.

"Srpski narod svoje junake ne može da zaboravi i on će ih slaviti. Ne možemo da prihvatamo onakve revizije istorije kojima bi ljude koji su nosili najljepše slobodarske ideje neki danas da proglašavaju za teroriste", kazao je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica na kapiji Andrićgrada danas su dočekali prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i zajedno s njim prošetali ulicama grada od kamena.

Kusturica je Vučiću uručio ključeve Andrićgrada i zlatnik sa motivima kapije ovog grada.



Andrićev institut svečano je otvoren na Vidovdan, 28. juna, tačno dvije godine nakon početka izgradnje Andrićgrada.

U 1.485 metara kvadratnih smješten je institut društvenih nauka i umjetnosti, moderan i međunarodno značajan, sa vlastitom produkcijom.

Andrićev institut biće novi centar srpske kulture, nauke i umjetnosti, a njegov rad zajedno će Finansirati vlade Srbije i Republike Srpske.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE