• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikova podrška menadžmentu Alumine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom današnje posjete zvorničkoj kompaniji "Alumina" dao je punu podršku menadžmentu te firme.

 Dodikova podrška menadžmentu Alumine Izvor: MONDO

"Ovdje je riječ o dva procesa - jedan je stečaj u Fabrici `Birač`, a drugi potpuna obnova i održavanje proizvodnje, što se ovdje i čini. Više od 1.000 radnika ovdje danas radi i primaju redovno platu, a moram da kažem da je u prošlom mjesecu fabrika poslovala pozitivno", rekao je Dodik novinarima nakon posjete "Alumini".

On je istakao da je novi menadžment "Alumine", koji je postavljen odlukama Vlade Republike Srpske, pokazao sposobnost da ovlada svim procesima, te naglasio da ima povjerenje u menadžment i njihov poslovni plan.

"Naša podrška je potpuna i apsolutna, dnevna je komunikacija sa različitim institucijama Vlade na tom planu", izjavio je Dodik.

On je ukazao da je uvijek prisutan problem novca. "Bilo je problema kako plasirati novac iz javnih sredstava u ovaj sistem zbog raznih povezanih lica i nejasnoća na tom planu. I danas smo imali jednu važnu odluku suda u Bijeljini koja je to definisala na novi način, čime se stvaraju uslovi da se iz poslovnih banaka, uz određenu podršku Vlade, obezbijede i obrtna sredstva", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, da bi finansijski tokovi u "Alumini" bili optimalni potrebna je kreditna podrška od 10 miliona KM u naredna tri mjeseca, i to pet miliona u prvom mjesecu, tri u drugom i dva u trećem mjesecu.

"Time će se optimalizovati finansijski tokovi i stvoriti uslovi za obezbjeđenje, prije svega, sirovine i za proizvodnju u toku zime", rekao je Dodik.

U delegaciji Republike Srpske koja je posjetila kompaniju "Alumina" bili su i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević i ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić – Hrstić, te savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

Na sastanku, kome je prisustvovao i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, čelni ljudi "Alumine" prezentovali su rad i planove ove kompanije. Sastanku je prisustvovao i stečajni upravnik u Fabrici glinice "Birač" Lazo Đurđević.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Mile Matić rekao je da je ohrabren sastankom i podrškom koju ova kompanija ima od predsjednika Dodika i Vlade Republike Srpske.

"Potpuno smo stabilizovali tehnološki proces u fabrici, a planovi su nam prekomponovanje proizvodnje, pravljenje proizvoda sa većim maržama, širenje tržišta i novi proizvodi", naglasio je Matić.

On je istakao da su trenutni plasmani oni koji su postojali i ranije, mada, kako je rekao, ima i vizija oko novih tržišta gdje su u postupku sklapanja ugovora i otvaraju se nove mogućnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE