• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Nema alkohola, ali ni ljubljenja

Sve je veći broj ugostiteljskih objekata u Sarajevu u kojima je zabranjeno točenje alkohola, ali i "neprilično" dodirivanje i ljubljenje.

 Sarajevo: Nema alkohola, ali ni ljubljenja Izvor: MONDO

Dok jedni smatraju kako su ovakve zabrane, posebno u mjesecu Ramazana, opravdane i "u skladu sa tradicijom Bošnjaka", brojni turisti koji ovih dana borave u glavnom gradu BiH širom otvorenih očiju čekaju da ih iza ugla zaskoči šerijatska policija, piše nedjeljnik "Slobodna Bosna".

Kafe picerija Ildžis u sarajevskom naselju Ilidža jedan je od najpopularnijih ugostiteljskih objekata u tom dijelu grada. U prekrasnom ambijentu ilidžanske aleje, daleko od gradske vreve, smještena je bašta sa dvadesetak stolova u prijatnoj hladovini, u koju su mnoge Sarajlije rado odlazile kako bi bar na nekoliko sati pobjegli od užarenog gradskog asfalta.

Sve odiše opuštenom atmosferom i romantikom - ipak, ako namjeravate posetiti Ildžis u društvu svoje djevojke, momka, supružnika ili, ne daj Bože, ljubavnika ili ljubavnice, razmislite još jednom, upozorava nedjeljnik.

Već na samom ulazu, kako se navodi, stoje jasno istaknute table sa zabranama: "Zabranjeno unošenje vlastite hrane i pića" i "Zabranjen ulazak u objekat sa kućnim ljubimcima". Ali, pravo iznenađenje dočekaće vas tek kada sjednete za jedan od stolova u bašti: dvije table sa slikom muškarca i žene koji se ljube, a lica su im precrtana crvenim flomasterom.

U naselju Hrasno u Opštini Novo Sarajevo, u blizini zgrade Bosmala, u ulici Milana Preloga 12, nalazi se kafe Arabeska. Ugodan prostor uređen u orijentalnom stilu, za mirnu popodnevnu kaficu, ispijanje egzotičnih čajeva i svih vrsta bezalkoholnih pića.

U Arabeski, kao i u Ildžisu, međutim, možete samo čedno ašikovati. Ljubljenje i iskazivanje nježnosti je zabranjeno, a zabrana je jasno odštampana na pozadini cjenovnika.

Ukoliko se zaljubljeni parovi malo "zaigraju", tu su konobari da ih upozore kako treba da se uzdrže od nepriličnih aktivnosti...

U centralnoj gradskoj opštini Stari Grad lokalne vlasti su izdale zabranu točenja alkohola u danima ramazanskog posta u ugostiteljskim objektima oko škola, vjerskih i sakralnih objekata i njihovim dvorištima.

Takođe je preporučeno da se u mjesecu Ramazana, u skladu sa "Bošnjačkom tradicijom" ne toči alkohol.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE