• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH izgubila u slučaju Maktouf i Damjanović

U Strazburu izrečena presuda u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH". Sud BiH "pao" zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona iz 2003. godine

 BiH izgubila u slučaju Maktouf i Damjanović Izvor: MONDO

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" da Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

U današnjoj presudi Velikog vijeća u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" (predmeti broj 2312/08 i 34179/08), koja je konačna, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana sedam (kažnjavanje samo na osnovu zakona) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Iračanin Abuladhim Maktouf odslužio je petogodišnju kaznu, na koju ga je Sud BiH osudio zbog počinjenog ratnog zločina primjenjujući Krivični zakon BiH, koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

Retroaktivna primjena zakona je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega je Maktouf tužio BiH.

Nakon ove odluke, postoji mogućnost da "padaju u vodu" sve dosadašnje presude Suda BiH u predmetima ratnih zločina donesene retroaktivnom primjenom zakona.

Dodik: Odluka će osnažiti borbu protiv Suda BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je današnja odluka Evropskog suda pokazala da Sud BiH nije trebalo ni da postoji, te da će to osnažiti dalju političku borbu Republike Srpske protiv Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je naglasio da je suština odluke u tome da Sud BiH nije mogao da primjenjuje zakon iz 2003. godine na šta je i ranije upozoravano, ali su tada bili prozivani i Republika Srpska i on.

"U svakom slučaju, to će osnažiti našu dalju političku borbu protiv Suda i Tužilaštva BiH koji su nametnuti od visokih predstavnika i izvan su dejtonske i ustavne strukture BiH“, rekao je Dodik novinarima U Banjaluci.

Radojičić: Direktan šamar Sudu BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je odluka Evropskog suda za ljudska prava direktan šamar Sudu BiH, Ustavnom sudu BiH i pravosuđu BiH za sve što su radili prethodnih deset godina.

"Ovo implicira da će svi sudski postupci u kojima su prije svega lica srpske nacionalnosti pred Sudom BiH, ali i drugim sudovima suđeni za ratne zločine retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH ići na reviziju", rekao je novinarima Radojičić, naglasivši da bi, zbog navedene odluke, najodgovornija lica u pravosuđu BiH, a prije svega predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso trebali podnijeti ostavku.

On je istakao da je sve ono što je Srpska govorila u proteklih nekoliko godina o pristrasnosti, nesposobnosti i neprofesionalnosti Suda BiH i nekih drugih institucija dobilo potvrdu nakon današnje odluke.

Radojičić je napomenuo da je u navedenom slučaju utvrđena povreda člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je izuzetno rijetko u praksi Evropskog suda.

"Priču o strukturisanom dijalogu smo pokrenuli sa pitanjima koja se tiču retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, neselektivnog izuzimanja predmeta, neefikasnosti i diskriminacije. U svim razgovorima sa EU rečeno nam je da smo od četiri tačke bili u pravu u tri, a sa ovom presudom se pokazuje da smo u potpunosti bili u pravu", dodao je Radojičić.

On je apelovao na sve da se finansijski pomogne Fond za pomoć optuženima i njihovim porodicama, koji će omogućiti reviziju suđenja koja su nepravično vođena pred Sudom BiH.

"Sud BiH je za deset godina potrošio stotine miliona KM građana ove zemlje, ali i različitih donacija da bi se dokazalo da nije radio u skladu sa zakonom", zaključio je Radojičić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE