• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanima omogućeno dvojno državljanstvo

U BiH izmijenjen Zakon o državljanstvu koji omogućava ostvarivanje prava na državljanstvo druge zemlje bez odricanja od državljanstva BiH.

 Građanima omogućeno dvojno državljanstvo Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku usvojio prijedlog izmena i dopuna Zakona o državljanstvu BiH, koji omogućava ostvarivanje prava na državljanstvo druge zemlje bez odricanja od državljanstva BiH.

"Do maja 2012. godine državljanstva BiH su se odrekle 54.454 osobe. Prema svim procjenama, da nema ovakvog zakonskog rješenja, milion građana BiH bi bilo primorano da se odrekne državljanstva da", kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović.

Savjet ministara BiH je juče utvrdilo prijedlog ovog zakona s određenim izmjenama.

Tako se, na primjer, boravak u BiH kao uslov za sticanje državljanstva te zemlje naturalizacijom s dosadašnjih 13 smanjuje se na osam godina.

Istovremeno se osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućava ponovno dobijanje državljanstva ako imaju stalni boravak ili odobreni privremeni boravak na teritoriji BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva.

Ova izmjena je važna jer BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu sa značajnim brojem država u kojima živi veliki broj njenih građana, rečeno je na sjednici.

Izbrisan je član o gubitku državljanstva po sili zakona sticanjem državljanstva druge države.

Kako bi se onemogućilo da BiH državljanstvo dobiju kriminalci, ratni zločinci ili teroristi, propisano je, između ostalog, da stranac mora priložiti dokaze da se protiv njega ne vodi krivični postupak i da ne predstavlja pretnju po bezbjednost zemlje.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH utvrđen je s ciljem primjene odluke Ustavnog suda BiH i u određenim slučajevima olakšavanja sticanja državljanstva BiH u skladu sa Evropskom konvencijom o državljanstvu.

Dopunama zakona precizirano je da dijete koje je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u trenutku njegovog rođenja, stiče državljanstvo BiH porijeklom, pod uslovom da do navršene 23 godine podnese prijavu nadležnom tijelu BiH.

Rasprava u Predstavničkom domu o proceduri donošenja ovog zakona po hitnom postupku podijelila je poslanike pozicije, koja je branila, i opozicije, koja je pokušavala da ospori donošenje ovog zakona po proceduri koju je predložio Savjet ministara BiH.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE