• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene izmjene i dopune zakona o JMB

Parlament BiH danas je po hitnom postupku, bez mogućnosti amandmanskog djelovanja, usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o JMB.

 Usvojene izmjene i dopune zakona o JMB Izvor: MONDO

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, koji je juče jednoglasno utvrdio Savjet ministara, registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom.

Unutar entitetskih linija definisano je devet registracionih područja - tri u Republici Srpskoj, jedan u Brčko distriktu i pet u Federaciji BiH.

Usvojenim zakonskim prijedlogom definisano je da jedinstveni matični brojevi izdati prema dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni.

Neizglasavanje ovog zakona izazvalo je 6. i 7. juna demonstracije pred zgradom institucija BiH, blokadu rada institucija i "talačku krizu".

Protiv usvajanja zakona bili su poslanici SDA i Stranke za BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je će usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, državljanstvu i prebivalištu i boravištu i putnim ispravama značajno odmoći aktivnosti organizacija kao što je "Prvi mart" i njima sličnih.
Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je da su zakoni o JMB, državljanstvu i prebivalištu i boravištu i putnim ispravama u skladu sa očekivanjima SNSD-a, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije.

"Poštovana je činjenica da na prostoru Republike Srpske budu tri potpodručja sa matičnim brojevima, a mi smo takvo rješenje prihvatili da bi dobili zakone o prebivalištu i državljanstvu koji su za nas veoma važni, jer će značajno odmoći aktivnosti organizacija, poput `Prvog marta` i njima sličnih“, rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa liderima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem.

On je naglasio da set zakona o JMB, prebivalištu i boravištu, državljanstvu i putnim ispravama uvodi reda u sistem i izrazio zadovoljstvo što su njihovo usvajanje pozdravile i međunarodne institucije.

I u zajedničkoj izjavi potpisanoj nakon sastanka u Banjaluci predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a podržali su donošenje seta zakona na nivou BiH o jedinstvenom matičnom broju, državljanstvu, prebivalištu i boravištu i putnim ispravama.

Poslanik SDA Šefik Džaferović smatra da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i danas usvojene izmjene i dopune Zakona o državljanstvu, prebivalištu i boravištu te putnim ispravama predstavlja "udovoljavanje Republici Srpskoj".

"Ovakva rješenja smo imali i prije godinu dana. Ovo što danas imamo, osim implementacije presude Ustavnog suda, jeste udovoljavanje Republici Srpskoj da se registraciona područja uvedu u entitetske linije. To Ustavni sud nije od nas tražio", rekao je Džaferović.

Poslanici iz Republike Srpske oštro su reagovali na Džaferovićevu raspravu ističući da se time od Republike Srpske pravi neprijatelj.

"U Republici Srpskoj žive državljani BiH koji plaćaju poreze BiH. Za mene su ovakve poruke neprihvatljive", istakao je Drago Kalabić iz SNSD, dok je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković naglasio da predstavnici Republike Srpske samo traže da se ispoštuje Ustav BiH i da niko nikome ništa nije dao.

Aleskandra Pandurević iz SDS-a konstatovala je da nepostojanje rješenja za jedinstveni matični broj po logici SDA znači integraciju BiH.

Šef Kluba poslanika SDP Saša Magazinović rekao je da je teza o udovoljavanju bilo čijim zahtjevima jednako tačna kao i izjava da je jedinstveni matični broj riješen na entitetskom nivou.

"Ustavni sud je jasno rekao da je parlament jedini koji može definisati jedinstveni matični broj. Ne postoji entitetski, kantonalni, opštinski matični broj", dodao je Magazinović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE