• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patolog dao iskaz o masovnim grobnicama u BiH

Vještak-patolog Kristofer Lorens pred Tribunalom u Hagu dao iskaz o obdukciji tijela iz masovnih grobnica povezanih s padom Srebrenice.

 Patolog dao iskaz o masovnim grobnicama u BiH Izvor: MONDO

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, iskaz o obdukciji tijela iz masovnih grobnica povezanih s padom Srebrenice, danas je dao vještak-patolog optužbe Kristofer Lorens (Christopher Lawrence).

Veštak Lorens izjavio je da je obavio obdukciju posmrtnih ostataka iz 2.239 vreća, iz osam masovnih grobnica u okolini Zvornika, od maja do oktobra 1998.

Odbukcijom je utvrdio da su to ostaci "najmanje 883" osobe, za koje mu je rečeno da su bile iz Srebrenice.

Mladić (70), kao komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad više od 7.000 muslimana iz Srebrenice u julu 1995.

Po optužnici, VRS strijeljala je muslimanske zarobljenike pošto je 11.jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Lorens je svjedočio je da su, među 254 "gotovo netaknuta tijela", na 203 bile vidljive rane od hitaca iz vatrenog oružja.

Većina tijela, po riječima australijskog patologa, bila je, međutim, u poodmakloj fazi raspadanja zbog čega nije bilo moguće utvrditi tačan uzrok smrti.

Pored toga, tela su bila oštećena i jer su premještena u "sekundarne" grobnice u koje ih je, po optužnici, VRS premjestila iz "primarnih", s jeseni 1995, u pokušaju da prikrije zločin.

Uprkos tome, uzrok smrti se mogao pretpostaviti na osnovu tragova na posmrtnim ostacima, poput fragmenata metaka i bombi, i poveza za ruke i oči, izjavio je Lorens.

Precizirao je da je, na posmrtnim ostacima, našao 83 poveza za ruke i 103 poveza za oči.

Prije Lorensa, o liječenju žena i dece čiji su rođaci ubijeni u Srebrenici, svjedočila je psihoterapeutkinja Teufika Ibrahimefendić.

Ona je rekla da je, pomažući porodicama pogođenim "srebreničkim sindromom" od 1995, utvrdila "različita emocionalna oštećenja i poremećaje ponašanja".

Kod žena koje još nisu našle posmrtne ostatke svojih muževa I sinova primjetno je "zakočeno žaljenje... zasto što još nema tela i ne može početi pravo žaljenje, kao vrsta oporavka" - izjavila je Ibrahimefendić.

Te žene "nemaju viziju budućnosti jer je sve povezano s mrtvima, sa žaljenjem", zato što "ne mogu da se odmaknu od traumatskog događaja".

Svedokinja je rekla da porodicama žrtava "treba još informacija, još istine...

Nemaju povjerenje, ne vjeruju nikome... Majke pokazuju olakšanje da su našle kosti svoje djece, a istovremeno osjećaju tugu i ne vjeruju da su to tela njihove djece", naglasila je Ibrahimefendić.

U identitetu djece čiji su očevi nestali poslije pada Srebrenice, po riječima svjedokinje, "postoji praznina koja neće biti popunjena".

Danas započeto unakrsno ispitivanje vještaka Lorensa, Mladićevi branioci će nastaviti sutra.

Optužnica Mladića tereti i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE