• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkićeva kritikuje rad Tužilaštva BiH

Odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH, u kojem je 17 tužilaca, za godinu dana je podiglo 24 optužnice za ratne zločine, rekla je Dušanka Majkić.

 Majkićeva kritikuje rad Tužilaštva BiH Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije večeras prihvatio informaciju o radu Tužilaštva BiH, jer su protiv bili poslanici iz Republike Srpske, pa će ovaj dokument ići na naknadno usaglašavanje.
Usvojen je zaključak zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića, kojim se zadužuje Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti tajnih podataka.

Ovim zaključkom Živkovića, koji je poslanik SNSD-a, biće utvrđena obaveza bezbjednosnih provjera za nosioce pravosudnih funkcija u Bih, sudije i tužioce.

Raspravu o ovoj informaciji obilježile su kritike poslanika iz Republike Srpske na rad Tužilaštva BiH.

Odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH, u kojem je 17 tužilaca, za godinu dana je podiglo 24 optužnice za ratne zločine, odnosno jedan tužilac za godinu dana podigne nešto više od jedne optužnice, rekla je večeras u Sarajevu poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
Diskutujući o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, Majkićeva je zapitala čime se može argumentovati ta vrsta neefikasnosti, jer za godinu dana tužilac u za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podigne sedam optužnica.

Navodeći da istrage i suđenja traju godinama, Majkićeva je podsjetila da nema istraga za najteže ratne zločine - protiv Atifa Dudakovića, u slučaju "Sijekovac" i drugo.

Prema njenim riječima, na osnovu rada Odjeljenja za organizovani kriminal, u kojem je devet tužilaca, samo je 88 lica dobilo zatvorsku kaznu, a svi ostali su oslobođeni po raznim osnovama.

Naglašavajući da nijedno tužilaštvo u BiH nema takvu logističku podršku kao Tužilaštvo BiH, Majkićeva je rekla da je ovaj izvještaj apsolutno beskoristan za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ona je predložila da budu usvojeni zaključci da su ukupni rezultati Tužilaštva BiH ispod svakog nivoa i svih evropskih normi i standarda; da su rezultati u oblasti ratnih zločina katastrofalni i da Tužilaštvo BiH ne ostvaruje ciljeve strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Majkićeva traži i da budu usvojeni zaključci da su rezultati rada Odjeljenja za organizovani kriminal ispod očekivanih; da Predstavnički dom traži od Ministarstva pravde BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da hitno izrade analizu stanja u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i analizu rada sudija i tužilaca.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i poslanik SNSD-a Milorad Živković rekao je da se Tužilaštvo BiH direktno miješa u rad Parlamentarne skupštine BiH, a kao primjer je naveo pokretanje istrage protiv ovog zakonodavnog tijela zbog neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i "talačku krizu".

Prema njegovim riječima i dalje postoji velika disproporcija između broja zločina počinjenih nad srpskim civilima i podignutim optužnicama za te zločine.

Živković je zapitao je da li je Tužilaštvo BiH nezavisno u odnosu na OHR i strane ambasade i dodao da će zakon koji je u pripremi definisati odgovornost ove institucije pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da Tužilaštvo Bih "nije krivo što je takvo kakvo je, jer je postavljeno da `odgovara` stranim ambasadama".

"Sve dok tužioci ne budu odgovarali ovom parlamentu ponašaće se kako se ponašaju", tvrdi Pandurevićeva.

Ona je zapitala da li je Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti otvorilo istragu povodom "talačke krize".

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić rekao je da su tužioci oštetili budžet BiH za 4,5 miliona KM fabrikovanjem optužnica protiv visokih političkih lidera, koji su se žalili i dobili odštetne zahtjeve.

Prema njegovim riječima, malo je povjerenja u Sud i Tužilaštvo BiH, a Tužilaštvo BiH je jedina institucija kojoj su povećana sredstva ove godine.

Glavni tužilac Goran Salihović rekao je poslanicima da je nedovoljan broj ljudi koji rade na ratnim zločinima, te da je Tužilaštvo BiH uradilo više predmeta nego Haški sud za 10 godina, odnosno više nego i Srbija i Hrvatska.

Rasprava o ovom izvještaju odgađana je nekoliko puta, jer sjednici Predstavničkog doma nije prisustvovao glavnog tužilac BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE