• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Raljić saslušan zbog plakata

Željko Raljić, glavni i odgovorni urednik portala "Istinito", saslušan je u MUP-u RS zbog plakata kojima je tokom noći bila oblijepljena Banjaluka.

 Banjaluka: Raljić saslušan zbog plakata Izvor: MONDO

Vlasnik i urednik portala "Istinito" Željko Raljić pozvan je na informativni razgovor s obzirom da je danas objavio da je prvi elektronskom poštom dobio fotografije postera naslovljenih "Laktaški klan", koji su protekle noći polijepljeni po Banjaluci, rečeno je Srni u MUP-u Republike Srpske.
Tokom današnjeg razgovora sa policijskim službenicima, Raljić se pozvao na novinarsku etiku, prema kojoj ne postoji obaveza otkrivanja izvora.

Policijski službenici ukazali su Raljiću na potrebu da sačuva elektronsku poštu kojom su mu dostavljene fotografije navedenih postera, zbog eventualne istrage.

Naime, jutros su se po treći put u roku od mjesec dana u Banjaluci pojavili plakati u kojima se kritikuje predsjednik RS Milorad Dodik i njemu bliski pojedinci.

Na fotografijama koje su putem elektronske pošte upućene redakcijama medija u Banjaluci vide se plakati osmišljeni kao potjernica raspisana za "najzloglasnijim klanom u Evropi, takozvanim Laktaškim klanom".

"Oni smatraju da je osobama koje su se našle na ovim plakatima ugrožena bezbjednost i traže ko je organizator i ko je plakate polijepio", pojašnjava Raljić čiji je portal prvi objavio informaciju o plakatima, prenosi agencija Fena.

Ističe da ne spori pravo policije da istražuje, ali navodi da se pozvao na etički novinarski kodeks i odbacio njihov zahtjev da im saopšti e-mail adresu sa koje su stigle fotografije tih plakata oblijepljenih u Banjaluci.

"U tom dijelu smatram da je to pritisak na slobodu medija. Ako mi zakon dopušta da ne otkrijem izvor informacija, a policija prijeti da će pod pritiskom da izuzime opremu, onda se postavlja pitanje čemu zakonska mogućnost novinarima da ne otkrivaju izvor informacija", rekao je Raljić.

Za njega je problematično u ovoj priči to što u policiji smatraju da je on, objavljujući informaciju o plakatima, ugrozio bezbjednost osoba na plakatima.

"Rekao sam da sam samo obavijestio javnost da su se plakati pojavili, jer to je za mene vijest", rekao je Raljić.

Na plakatu je potpisan "Opljačkani narod RS", koji je "raspisao potjernicu".

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE