• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mehmedović uhapšen, SDA zaprepašćena

Pripadnici Sipe jutros su uhapsili visokog zvaničnika SDA Šemsudina Mehmedovića

 Mehmedović uhapšen, SDA zaprepašćena Izvor: MONDO

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros Šemsudina Mehmedovića (52) iz Tešnja zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civila, odnosno psihofizičkog zlostavljanja civila srpske nacionalnosti na području te opštine u periodu od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Mehmedović je uhapšen u akciji "Ozren", saopšteno je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu SIPA u Istočnom Sarajevu. Mehmedović je zamjenik šefa kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je saopštila policijska službenica SIPA Kristina Jozić, SIPA je krajem 2009. godine primila nalog Tužilaštva BiH koji se odnosi na utvrđivanje činjenica u vezi s privođenjem, zatvaranjem i psihofizičkim zlostavljanjem civila.

U vezi sa tim, u okviru SIPA formiran je poseban operativni tim kodnog naziva "Ozren", radi složenosti ovog predmeta.

Jozićeva je navela da su u međuvremenu prikupljeni dokazi iz kojih proističe osnovana sumnja da su pripadnici SJB Tešanj po naredbi njenog tadašnjeg načelnika Mehmedovića vršili protivpravna pritvaranja i zatvaranja i višestruka ispitivanja civila srpske nacionalnosti i iznuđivali iskaze, na osnovu kojih su neki od njih pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne.

Pored Mehmedovića, isti predmet obuhvata još tri osobe čiji pun identitet nije saopšten, a inicijali su S. D, F. B. i A. A.

SDA je saopštila da je zaprepašćena činjenicom da je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH uhapšen bez valjanih razloga i bez naloga tužilaštva.

"Očito je da iza ove radnje stoje lični razlozi i interesi direktora SIPA kojeg je Mehmedović prijavio za ratni zločin i druga krivična djela na području Hercegovine. Inače, u entitetu RS i tamošnjim medijima već duže vrijeme kontinuirano traje medijska hajka s ciljem kompromitovanja i hapšenja Mehmedovića", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su zato opravdane sumnje da je upravo hapšenje poslanika Mehmedovića, zajedno sa jučerašnjim usvajanjem Zakona o JMB i prebivalištu, "skrojen po diktatima SNSD i SDS, ali i dio ponude SDP-a srpskim političkim strankama u BiH kako bi zadržali svoje ministarske fotelje u Savjetu ministara i ujedino diskreditovali sve branioce BiH".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE