• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osudili saslušanje Raljića

Upravni odbor Udruženja novinara RS osudio je pozivanje urednika portala "Istinito" Željka Raljića na informativni razgovor u policiju.

 Osudili saslušanje Raljića Izvor: MONDO

Ovo Udruženje pozvalo je sve institucije u Srpskoj da novinarima omoguće da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji i ucjena.

"Smatramo da je ovakav vid pritiska na rad medija nedopustiv i neprimjeren, naročito iz razloga što je policija tražila od Raljića da joj oda izvor informacije koju je objavio na svom portalu", navodi se u saopštenju UO Udruženja.

Iz Udruženja podsjećaju nadležne u MUP-u Republike Srpske da novinari imaju pravo da zaštite svoje izvore, čak i pred sudom, te ističu da je
"nedopustiva prijetnja da će zbog ovog slučaja biti oduzeta oprema za rad portalu 'Istinito".

"Upravni odbor Udruženja novinara Srpske izražava zabrinutost zbog tendencije povećanja zloupotrebe medija i medijskih sloboda od pojedinaca, te poziva medije da profesionalno i objektivno informišu javnost o svim događajima u skladu sa kodeksima novinarske profesije", dodaje se u saopštenju.

U MUP-u Republike Srpske Srni je ranije rečeno da je vlasnik i urednik portala "Istinito" Željko Raljić pozvan juče na informativni razgovor s obzirom da je objavio da je prvi elektronskom poštom dobio fotografije postera naslovljenih "Laktaški klan", koji su polijepljeni po Banjaluci.

Vasić: Raljić saslušan s ciljem prikupljanja informacija

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da su policijski službenici obavili razgovor sa vlasnikom i urednikom portala "Istinito" Željkom Raljićem s ciljem prikupljanja informacija u vezi sa plakatima koji su prije dvije noći bili polijepljeni po Banjaluci.

"U sladu sa načelima profesije, Raljić je rekao da ne može otkriti izvor, a što se tiče opreme preko koje je dobio tu informaciju, ona bi mogla da bude predmet interesovanja policije tek ako bi postojala naredba sudije za prethodni postupak, odnosno ako bi Tužilaštvo ocijenilo da u elementima ovih događanja ima krivičnog djela i to krivično djelo za koje se može pribaviti takva naredba", objasnio je Vasić.

Direktor Policije Republike Srpske je istakao da se u svim predmetima, gdje se pojavila neka informacija preko medija, obavlja razgovor sa ljudima koji su to objavili, ako se ocijeni da oni mogu dati neku dodatnu informaciju ili ako sami žele da takvu informaciju podijele sa policijom.

"Ukoliko oni to ne žele i kažu da se pozivaju na svoje pravo da izvor ne otkrivaju, policija to mora uvažiti, te ići na drugu stranu i prikupljati obavještenja", istakao je Vasić.

Vlasnik i urednik portala "Istinito" Željko Raljić pozvan je juče na informativni razgovor s obzirom da je objavio da je prvi elektronskom poštom dobio fotografije plakata naslovljenih "Laktaški klan", koji su prije dvije noći polijepljeni po Banjaluci.

Tokom razgovora sa policijskim službenicima, Raljić se pozvao na novinarsku etiku, prema kojoj ne postoji obaveza otkrivanja izvora.

Policijski službenici ukazali su Raljiću na potrebu da sačuva elektronsku poštu kojom su mu dostavljene fotografije navedenih postera, zbog eventualne istrage.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE