• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patolog: Moguće da su žrtve stradale u borbi

Nekadašnji šef sudsko-medicinskog tima Tužilaštva za ekshumaciju u Srebrenici Kristofer Lorens svjedočio je na suđenju generalu Ratku Mladiću.

 Patolog: Moguće da su žrtve stradale u borbi Izvor: MONDO

Lorens je na današnjem suđenju kazao da za žrtve pronađene u Zelenom Jadru postoji mogućnost da su stradale u borbi. On kaže da se za druge žrtve, zbog dobi, nije moglo zaključiti da su bili borci.

Lorensov tim bio je zadužen za obdukcije posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Brana kraj sela Petkovci kod Zvornika i iz još sedam sekundarnih grobnica na lokacijama Čačarski put, put za Hodžiće, Liplje i Zeleni Jadar.

Oni su pregledali više od 2.000 vreća sa posmrtnim ostacima, u kojima se, prema tadašnjim procjenama, nalazilo skoro 900 ubijenih Srebreničana. Kao uzrok smrti utvrđene su prostrelne rane, a kod određenog broja stradalih ostaci gelera.

U unakrsnom ispitivanju branioca Dragana Ivetića, Lorens je potvrdio iskaz dat na suđenju u predmetu "Popović i drugi", kada je rekao da su informacije koje je dobio u vezi sa Srebrenicom bile da je "određeni broj ljudi ubijen, da su sahranjeni i da su grobnice potom otkopane, a leševi ponovo zakopani".

Lorens je potvrdio i da mu je na početku rada rečeno da je 1992. godine došlo do žestokih borbi između srpskih i muslimanskih snaga.

Branilac Ivetić, pozivajući se na iskaz zaštićenog svjedoka optužbe RM-306, naveo je da su iz masovne grobnice iz 1992, u kojoj je pronađeno oko 150 tijela, ovi leševi ukradeni i preneseni do onih koja su 1995. pokopana u Glogovi", ali je Lorens negirao da mu je ikada rečeno da neke masovne grobnice potiču iz 1992. godine.

Lorens nije bio upoznat ni sa podacima iz iskaza RM-306, da su u skladu sa zahtjevima o asanaciji terena, tijela bila sahranjena u zajedničke ili masovne grobnice, a neka tijela pronađena pored puta, u opštini Bratunac, na lokalitetu Glogova.

Svjedoku nije bilo poznato ni to da su grobovi koji su, kako je rekao Ivetić, pronađeni u Hodžićima ili na Čančarskom putu, bili u krugu od pet kilometara od mjesta gdje su se odvijale borbe Vojske Republike Srpske i Armije BiH.

Australijski forenzički patolog Kristofer Lorens bio je od maja do oktobra 1998. godine šef sudsko-medicinskog tima tužilaštva Haškog tribunala, koji je vodio odbdukcije posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz srebreničkih masovnih grobnica.

Suđenje generalu Mladiću nastavlja se u ponedjeljak, 22. jula.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE