• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Služeni parastosi poginulim Srbima

U Bratuncu i Srebrenici služeni parastosi za srpske civile i vojnike sa ovih područja koji su poginuli u posljednjem ratu

 Služeni parastosi poginulim Srbima Izvor: MONDO

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je danas u Bratuncu i Srebrenici parastose za srpske civile i vojnike sa ovih područja koji su poginuli u posljednjem ratu.

Vladika Hrizostom parastos je služio na bratunačkom groblju, a potom i u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, gdje se pomolio Bogu za pokoj duša nastradalih Srba.

"Po stupanju na ovu dužnost bio mi je prioritet da se poklonim velikom broju nevino postradalih Srba u ovom kraju, o čemu sam slušao u toku strašnog rata", rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je podsjetio prisutne vjernike da se uvijek treba sjećati žrtava, moliti se za pokoj njihovih duša. "Prioritet su stravična stratišta u Podrinju i mjesta potpunog uništenja Srba, gdje se može govoriti o genocidu nad srpskim narodom", poručio je vladika Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski je podsjetio da su na ovom području, u periodu od 1992. do 1995.godine, nestala mnoga srpska sela, nakon progona i masovnog stradanja mještana.

On je naglasio da se nakon rata i dalje nanosi nepravda srpskom narodu i da to čine sudovi. "Nepravdu čine sudovi, ali je ne čini Bog i zato mu se molimo", poručio je vladika Hrizostom.

Vladika je napomenuo da je hrišćanski i ljudski poštovati svoje, ali i žrtve drugih, te da se tako treba odnositi prema njima.

Nakon Bratunca i Srebrenice, episkop zvorničko - tuzlanski će u 15.00 časova u Skelanima služiti parastos kod centralnog spomen obilježja za 305 Srba iz ove parohije nastradalih u posljednjem ratu.

"Na nama je da se molimo Bogu za njih, ali i da čuvamo uspomenu na svakog Srbina koji je stradao od ruku zločinaca. Neka im je vječni pokoj i pomen, a nama neka Bog da snage da očuvamo ono što su stvorili i za šta su dali svoje živote", poručio je vladika Hrizostom.

Ovo je prva kanonska posjeta vladike Hrizostoma ovim parohijama.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE