• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sud BiH mezimče međunarodne zajednice"

Igor Radojičić ocijenio da međunarodna zajedica nije reagovala na odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH"

 "Sud BiH mezimče međunarodne zajednice" Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je istakao da se sada pokazalo da Sud BiH ne zna raditi i da ne primjenjuje zakon kako treba.

On smatra da bi predsjednik Suda BiH Medžida Kreso trebalo da podnese ostavku, s obzirom da su dovedene u pitanje gotovo sve presude za ratne zločine za proteklih deset godina.

Radojičić je za ATV pojasnio da parlament Srpske ne može smijeniti predsjednika Suda BiH, te je sada teret ocjene na Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, koji bi morao nešto da preduzme kod ovakvog međunarodnog šamara pravosudnom sistemu BiH.

On je ponovio da odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" predstavlja šamar Sudu BiH koji je izricao presude i Ustavnom sudu BiH prema kome su išle apelacije.

"Ova odluka pokazuje da smo bili u pravu kada smo prije nekoliko godina ukazivali na probleme u pravosuđu BiH, o nefunkcionisanju ili bespravnom funkcionisanju institucija", istakao je Radojičić.

On je dodao da je ovo važno za one koji su presuđeni, koji su pred Sudom BiH suđeni primjenom Krivičnog zakona iz 2003. godine, ali i za buduće slučajeve suđenja za ratne zločine, odnosno koji će se zakon primjenjivati.

Govoreći o usvajanju Zakona o matičnom broju u Predstavničkom domu, Radojičić je rekao da je ovaj zakon mogao biti donesen i prije godinu dana, a SDA će odlučiti šta će biti u Domu naroda, jer ima kontrolni paket u Klubu Bošnjaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE