• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci finansirali "JMBG proteste"?

Američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) finansirala neke od organizacija koje stoje iza demonstracija pred institucijama BiH u Sarajevu

 Amerikanci finansirali "JMBG proteste"? Izvor: MONDO

Neke od organizacija koje su organizovale i podržale jednomjesečne demonstracije pred institucijama BiH u Sarajevu finansirala je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), neprofitna organizacija koja je na Balkanu vrlo često igrala ulogu produžene ruke administracije SAD, piše "Pres RS".

List navodi da su u zamršeno klupko finansiranja pojedinih nevladinih organizacija u BiH, što je posao u kojem se vrte na stotine hiljada američkih dolara, direktno i indirektno upetljani neki od najglasnijih nevladinih aktivista i kolovođa nedavnih demonstracija u Sarajevu koje su za rezultat imale i "talačku krizu".

"Pres" navodi da je jedan od njih i Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana "Zašto ne", koji je od NED-a u prošloj godini dobio oko 150.000 dolara za svoje projekte.

Prema podacima dostupnim na veb-sajtu NED-a, ova organizacija je Brkanu, koji je bio jedan od najglasnijih aktivista tokom, takozvanog, "JMBG protesta" i jedan od desetak Sarajlija koji su došli u Banjaluku sa transparentima, i njegovom udruženju donirala još 420.000 dolara.

Programski savjetnik NED-a u BiH i jedna od ključnih ličnosti za podjelu tog novca je Ivana Cvetković, nevjenčana supruga Reufa Bajrovića, ključnog saradnika Emira Suljagića u pokretu "1.mart".

Izvori "Presa" dobro upućeni u finansiranje nevladinog sektora u BiH otkrivaju da se u toj oblasti ništa ne dešava slučajno i da se novac donira po raznim linijama, a gotovo po pravilu odlazi na projekte koji se odnose na navodnu borbe za jednakost, toleranciju, ljudska prava, ali i političke ciljeve, uglavnom usmjerene ka unitarizaciji BiH.

NED je organizacija koja je bila uključena u različite procese širom svijeta, od koje su novac, kako navodi ovaj list, dobili "Buka", "ATV", "CIN", Savjet za štampu, "Oštra nula" i druge organizacije čiji su članovi učesnici raznih građanskih protesta sa sumnjivom pozadinom i ciljevima. 

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE