• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedam opština bez popisnih komisija

U Republici Srpskoj komisije za popis stanovništva koji će biti održan od 1. do 15. oktobra još nisu formirane u Foči, Srebrenici i Kneževu.

 Sedam opština bez popisnih komisija Izvor: MONDO

U Federaciji BiH popisne komisije nisu formirane u Širokom Brijegu, Grudama, Ljubuškom i Posušju.

Na prezentaciji priprema za popis stanovništva u BiH, koja je održana u Bijeljini, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković podsjetila je da će za popis biti utrošeno više od 46 miliona KM.

Od toga je 7,5 miliona evra grant Evropske komisije za terenski rad, a ostalo će finanasirati Republika Srpska, FBiH i Brčko distrikt.

U Republici Srpskoj ima više od 8.000 popisnih krugova u 62 lokalne zajednice.

Prema riječima Čičkovićeve, popis će pratiti i 28 stranih posmatrača iz Evropske komisije, Savjeta Evrope i agencija UN koji su do sada obavili 11 misija i čije su ocjene i preporuke za svaki korak u procesu popisa dragocjene.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić rekao je novinarima da je popis stanovništva najznačajnija društvena aktivnost u proteklih 10 godina od koje će zavisiti kreiranje svih budućih politika u BiH.

Prema njegovim riječima, pripreme se odvijaju bez problema, a trenutno je u toku prijem zahtjeva za 19 000 potrebnih popisivača i 2 600 lokalnih instruktora.

Do sada se za ovaj posao koji omogućava zaradu od 400 do 600 KM prijavilo 28 000 kandidata za popisivače i oko 6 000 kandidata za instruktore.

Predstavnici statističkih zavoda su naglasili značaj medija i tačnog informisanja javnosti u pripremi i praćenju popisa stanovništva u BiH koji se provodi prvi put nakon 1991. godine. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE