• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Većina u Srebrenici stradala u borbama

Na suđenju nekadašnem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, nastavio je svjedočenje vještak za sudsku medicinu Dušan Dunjić.

 Hag: Većina u Srebrenici stradala u borbama Izvor: MONDO

Svjedok Dunjić je rekao da je većina žrtava u Srebrenici i oko nje stradala u borbama sa srpskim snagama, a ne u organizovanim masovnim pogubljenjima, kako to tvrdi tužilaštvo Tribunala.

Dunjić je tokom svjedočenja osporavao nalaze forenzičkih eksperata Tužilaštva Haškog tribunala o uzrocima i vremenu smrti žrtava, čije su tijela ekshumirana na području Srebrenice.

On je naveo da je u dokumentima Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) na spisku žrtava iz Srebrenice pronašao imena ljudi koji su umrli 1993. godine.

On je podsjetio da je svojevremeno, na suđenju Slobodanu Miloševiću, zastupnik optužbe Džefri Najs tražio da Armija BiH dostavi spisak stradalih prije srebreničkih događaja.

"Bio je to ogroman spisak od stotinu i nešto ljudi. Oko Srebrenice su se borbe vodile i prije 1995. Mene su pitali gdje su leševi onih koji su tada stradali i ja sam odgovorio da ne znam", rekao je Dunjić.

On je zaključio da su lica koja su očigledno stradala na više različitih mjesta, sahranjivana na jednom mjestu i da to objašnjava otkud različit stepen truljenja leševa u jednoj grobnici.

U sudnici je posebno spomenut primjer Ramiza Avdića, koji je, prema podacima dobijenim od takozvane Armije BiH, stradao 1993. godine, a u izvještajima vještaka Tužilaštva navodi se kao žrtva pogubljenja u julu 1995. godine.

Dunjić je optužio tužioca Pitera Mekloskog da je učestvovao u izradi izvještaja vještaka tako što je "pomagao u formiranju i redigovanju".

"Neprihvatljivo je sa stručnog aspekta da se ljekari u istom timu savjetuju i konsultuju, a da se onda tužilac koriguje njihove nalaze. Onda mogu da tumačim da se to radilo sa određenim ciljem", rekao je Dunjić.

Tužilac Kristofer Mičel tražio je da se utvrdi da Dunjić nije vojni ekspert, ekspert za demografiju, DNK ili antropologiju.

Zbog zahtjeva odbrane Žalbenom vijeću da razjasni presudu kojom je u optužnicu vraćena optužba za genocid u sedam opština BiH 1992. godine, odložen je pretres na kojem je danas trebalo da strane u postupku raspravljaju o Karadžićevom prijedlogu da se ta tačka izdvoji iz optužnice i po njoj sudi po okončanju suđenja po ostalih 10 tačaka, među kojima je i optužba za genocid u Srebrenici.

Glavni pretres se nastavlja sutra, kada će profesor Dunjić nastaviti da odgovara na pitanja tužioca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE