• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meron se izuzeo zbog revizije presude Deliću

Teodor Meron izuzeo se od odlučivanja o zahtjevu odbrane pokojnog generala armije BiH Rasima Delića da pokrene postupak revizije presude.

 Meron se izuzeo zbog revizije presude Deliću Izvor: MONDO

Delićeva odbrana je pokrenula taj zahtjev nakon što je sudija Tribunala Frederik Harhof u privatnom pismu prijateljima i saradnika u junu optužio Merona da je pod uticajem izraelsko-američkog vojnog lobija nagovarao ostale sudije da donesu oslobađajuće presude za komandnu odgovornost kako bi umanjio mogućnost budućih procesuiranja vojnih zapovjednika.

"Budući da se navodi u pismu odnose na mene to stvara konflikt interesa, prema Pravilu 15 (A) Pravilnika o proceduri i dokazima Tribunala, ja se povlačim od odlučivanja o zahtjevu", naveo je predsjednik Tribunala u izuzeću, određujući umjesto sebe sudiju Karmela Agijusa da odluči o zahtjevu za preispitivanje "integriteta i pristrasnosti" sudije Harhofa, za šta ga je optužila odbrana generala Delića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odbrana generala Delića, čija je prvostepena kazna od tri godine zatvora potvrđena nakon njegove smrti, zbog komandne odgovornosti za zločine mudžahedina u BiH, zatražila je reviziju presude nakon pisma Harhofa, koji je bio član prvostepenog vijeća koje je osudilo generala Delića.

Do sada je već nekoliko odbrana zatražilo revizije presuda zbog istupa Harhofa karakterišući ih kao "naklonost haškom Tužilaštvu", dok su pak mnogi analitičari rada suda kao i udruženja žrtava - pozdravili istup, zatraživši pri tom od UN ispitivanje rada Tribunala, kao i rada sudije Merona.

Nedavno je i lider SRS Vojislav Šešelj uputio zahtjev raspravnom vijeću Haškog tribunala za izuzeće sudije Frederika Harhofa, a ukoliko se zahtjev usvoji, upravo će Meron (kao predsjednik) formirati tročlano sudsko vijeće koje će odlučivati da li je Harhof svojim istupom pokazao pristrasnost i može li pravično presuditi Šešelju.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE