• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro odluka o Karadžićevom zahtevu

Karadžić će morati da se 29. avgusta izjasni o krivici, a o njegovom zahtevu za izuzeće Alfonsa Orija najverovatnije odlučuje Fausto Pokar.

 Uskoro odluka o Karadžićevom zahtevu Izvor: MONDO

Odluka o zahtevu Radovana Karadžića za izuzeće predpretresnog sudije Alfonsa Orija biće doneta "u skorije vreme", a 29. avgust, za sada, ostaje datum kada bi optuženi trebalo da se izjasni o krivici, izjavila je Tanjugu predstavnica za štampu Tribunala Nerma Jelačić.

Jelačićeva je objasnila da, prema statusu Tribunala, svaka strana ima pravo da traži od sudije Pretresnog veća da se neki sudija skine sa slučaja i dodala da, kada je reč o ovakvim podnescima, ne postoje zakonski rokovi za odgovor.

"Sigurna sam da će sudija Tribunala... doneti odluku u skorije vreme", rekla je ona.

Jelačićeva je ukazala da je Karadžić poslao zahtev predsedniku Haškog suda Faustu Pokaru, mada je, prema pravilima, trebalo da ga uputi sudiji Pretresnog veća.

"S obzirom da Karadžić takav podnesak nije poslao sudiji pretresnog veća, nego predsedniku (suda), predsednik je - najverovatnije - taj koji će mu odgovoriti, ali videćemo u skorije vreme na koji način i ko će tačno odgovoriti", rekla je Jelačićeva.

Što se tiče Karadžićevog ponovnog pojavljivanja pred Tribunalom, Jelačićeva je rekla da 29. avgust "za sada ostaje kao datum kada bi Karadžić trebalo da se izjasni o krivici."

Bivši predsednik Republike Srpske je 15. avgusta zatražio izuzeće Orija zbog "sukoba interesa" i sumnje da će on nepristrasno postupati u procesu.

Karadžić je, u podnesku, podsetio na Orijeve odluke u slučajevima protiv Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Stanislava Galića i izrazio uverenje da bi učešće holandskog sudije "sigurno rezultiralo brojnim neregularnostima i ometanjem odbrane" jer, kako je naveo, "postoji zainteresovanost Orija za ishod ovog slučaja".

On je izrazio "posebnu zabrinutost" zbog postupanja Orija u procesu protiv bivšeg lidera OVK-a Ramuša Haradinaja, ističući da je i Tužilaštvo izrazilo veliku rezervu prema radu ovog sudije.

"Prilikom mog prvog pojavljivanja, sudija Ori onemogućio me je da iznesem ubedljive argumente koji se tiču moje fizičke sigurnosti, u pogledu zainteresovanosti nekih krugova u SAD i NATO za moju fizičku likvidaciju o čemu svedoči i prethodni glavni tužilac Karla del Ponte i njen portparol Florans Artman u svojim knjigama", zaključio je Karadžić.

Optužnica tereti Karadžića za genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu pripadali srpskoj zajednici u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula, a Haškom sudu je izručen 30. jula.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE