• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema dokaza za tvrdnje Mladićeve odbrane

Na suđenju Ratku Mladiću vještak tužilaštva svjedočio da nije upoznat da su u srebreničkim grobnicama pronađeni ranije ubijeni muslimani.

 Nema dokaza za tvrdnje Mladićeve odbrane Izvor: MONDO

Odbrana Ratka Mladića tvrdila je, pred Haškim tribunalom, da su u masovnim grobnicama povezanim za Srebrenicom bili pokopani i muslimanski borci stradali pri nasilnom proboju iz enklave u julu 1995.

Vještak tužilaštva Vilijam Haglund, koji je 1996. predvodio tim za ekshumaciju više grobnica, posvjedočio je, kao i juče, da nije pronašao dokaze da su osobe pronađene u grobnicama stradale u borbi i da ih je većina ubijena na mjestu gdje su pronađene.

Na insistiranje branioca Branka Lukića da ne može isključiti mogućnost da su u grobnicama bili i stradali u borbama, Haglund je odgovorio: "Moguće je, ali ja za to ne znam".

U ekspertskom izvještaju, Haglund je izložio rezultate ekshumacija masovnih grobnica u Cerskoj, Orahovcu i na vojnoj farmi Branjevo, precizirajući koliko je tijela, poveza za oči i žičanih ligatura za
ruke pronađeno.

Bivši komandant VRS, general Mladić (70), optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice koje je VRS strijeljala u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom UN u istočnoj Bosni.

Po optužnici i ranijim presudama, na farmi Branjevo srpske snage su do 16. jula 1995. ubile oko 1.200 Muslimana, a u Orahovcu 14. jula njih oko 1.000.

Kraj puta u Cerskoj, strijeljano je 150 zarobljenika iz Srebrenice, dovezenih u pet autobusa. U optužnici piše i da je VRS tijela mnogih žrtava iz primarnih grobnica u jesen 1995. premjestila u brojne sekundarne grobnice u pokušaju da prikrije zločin.

Mladićev advokat Lukić predočio je svjedoku da su dvije od ekshumiranih osoba u Cerskoj i na farmi Branjevo, po spiskovima Armije BiH, poginule 1994.

Ekspert tužilaštva uzvratio je da se nije bavio identifikacijom žrtava, ali da su, po njegovim nalazima, sve žrtve "ubijene u isto vrijeme".

Ukoliko je neka žrtva bila identifikovana u obdukcionim nalazima, to je, po svjedoku, značilo da je kod tijela pronađen lični dokument.

Govoreći o grobnici u Cerskoj, iz koje je ekshumirao 150 tijela, od kojih je 149 bilo usmrćeno hicima, Haglund je kazao da se "ti ljudi nisu borili, oni su tu bili ubijeni".

Upitan da li je "iskopao ijednog poginulog u borbi", Haglund je odgovorio da nije, "osim ako su te osobe bile u borbi, pa su dodate u grobnice u kojima su bili ubijeni ljudi".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE