• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH na turizmu gubi milijarde maraka!

Turističke zajednice i međunarodne organizacije procjenjuju da je broj prijavljenih turista u BiH maksimalno od 30 do 40 odsto od stvarnog broja.

 BiH na turizmu gubi milijarde maraka! Izvor: MONDO

To znači, ukazuje "Dnevni avaz", da su skoro dvije trećine turista i noćenja koje ostvare u nelegalnoj, odnosno crnoj zoni.

Zbog takvog javašluka u sektoru, kako saznaje sarajevski dnevnik, prema relevantnim procjenama država godišnje gubi i do milijardu konvertibilnih maraka.

Jedna od procena ukazuje da je prošle godine u Međugorju boravilo 490.000 gostiju i da je ostvareno 1.455.000 noćenja, ali Turističkoj zajednici tog kantona nije prijavljeno nijedno noćenje.

Upitani da prokomentarišu takve procjene, u Turističkoj zajednici Federacije BiH pozivaju se na podatak Centralne banke BiH da je država u prošloj godini od izvoznog turizma ostvarila 917,2 miliona maraka.

Portparol Turističke zajednice FBiH Asija Hadžiefendić-Mešić tvrdi da najmanje još toliko novca ostane u sivoj zoni.

"Podatak Centralne banke odnosi se samo na strane turiste i one koji su legalno bili prijavljeni. Ako uzmemo u obzir i domaće turiste, kao i one koji su boravili neprijavljeni, može se reći da je više od milijardu maraka otišlo gdje ne treba, da je ostalo u sivoj zoni", objašnjava ona.

Iz Turističke zajednice zbog toga pozivaju Federalnu upravu za inspekcijske poslove, kantonalni organ nadležan za inspekcijske poslove i Poresku upravu FBiH da pojačaju nadzor nad prijavom boravka gostiju, naplatom i uplatom boravišne takse i raspoređivanju sredstava od boravišne takse.

U Poreskoj upravi FBiH "lopticu" su juče prebacili na federalni Inspektorat, objašnjavajući da je provera prijavljenih turista u nadležnosti inspektora.
Iz Uprave "Avaz" nije uspeo da dobije odgovor zbog čega se u tolikoj meri toleriše nelegalno tržište u turizmu.

(Tanjug, foto Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE