• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica: Izabrana komisija za popis

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica formirana je Komisija za popis stanovništva u ovoj opštini, koji će se obaviti od 1. do 15. oktobra

 Srebrenica: Izabrana komisija za popis  Izvor: MONDO

Predsjednik komisije je Nermina Muminović iz reda bošnjačkog, a članovi Ratko Jolić, radnik Geodetske uprave Republike Srpske iz srpskog, Vjekoslava Perković iz hrvatskog naroda i Jasmina Hakić iz reda ostalih.

Time je, na insistiranje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, izmijenjena ranija odluka o formiranju popisne komisije u Srebrenici, u kojoj nije bilo predstavnika hrvatskog naroda, a u Zakonu o popisu stanovništva BiH predviđeno je da u popisnim komisijama u opštinama budu predstavnici svih konstitutivnih naroda i po jedan predstavnik iz reda ostalih.

Izmjenom ove odluke u potpunosti je ispoštovan zakon i može se krenuti u dalje aktivnosti za pripreme popisa u srebreničkoj opštini, koja je bila jedna od dvije u Republici Srpskoj gdje nije bila formirana Komisija za popis.

Odbornici su zaključili da se sutra raspiše javni poziv za popisivače i popisne instruktore, da Komisija za popis radi i za naredni vikend, kako bi se provela procedura i izabrali popisivači i popisni instruktori do 31. jula.

Na današnjoj sjednici, nakon oštre rasprave i mnoštva polemika i replika, odbornici su donijeli odluku da se poništi ranija skupštinska odluka kojom je bilo predviđeno da se izbori za savjete mjesnih zajednica u ovoj opštini održe 17. avgusta.

Donesena je odluka da se ti izbori obave 26. oktobra, nakon popisa stanovništva, a da se do tada ažuriraju birački spiskovi i obave ostale tehničke pripreme.

Već godinama se ponavlja problem da mnogi stanovnici Srebrenice ne mogu da glasaju na biralištima u mjestima gdje stanuju, jer se nalaze na biračkim spiskovima drugih biračkih mjesta, što dovodi do konfuzije, nezadovoljstva i revolta građana, kao i dodatnih troškova da bi izašli na izbore.

Odbornici su odgodili izbore za savjete mjesnih zajednica i naložili Opštinskoj izbornoj komisiji da u saradnji sa nadležnim službama ažurira biračke spiskove do tih izbora krajem oktobra i da se time prevaziđu problemi oko mjesta glasanja za ovdašnje stanovnike i da im se omogući da glasaju na najbližim biralištima mjestu stanovanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE