• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanić: Institut opterećen finansiranjem

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić izjavio da je Institut za javno zdravstvo Srpske opterećen finansiranjem.

 Stanić: Institut opterećen finansiranjem Izvor: MONDO

"Došao sam u posjetu ovoj ustanovi da bi ih informisao da je projekat Eliminacija faktora rizika prošao kod Svjetske zdravstvene organizacije“, rekao je Stanić pred početak sastanka sa menadžmentom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Stanić je naveo da su javno zdravstveni rizici u Republici Srpskoj definisani kroz dva istraživanja, te da se planira ići na eliminisanje tih faktora rizika.

"Moramo krenuti od dječijeg uzrasta, usaditi im u naviku zdrav način ishrane, te negativan odnos prema pušnjenju, alkoholu i svim štetnim pojavama, što bi nam u budućnosti dalo što zdraviju populaciju“, rekao je Stanić.

On je rekao da zdravlje ne treba posmatrati samo kao odsustvo bolesti, već puno psiho-fizičko i socijalno blagostanje, te da treba djelovati ka tom cilju.

Stanić, koji je na funkciju ministra došao sa pozicije direktora Instituta za javno zdravstvo, rekao je da mu je stalo da ova institucija radi puno bolje nego što je radila kad je on bio na čelu ove ustanove.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojanić rekla je novinarima da Institut dobro finansijski posluje, te da je šestomjesečno finansijsko poslovanje ove ustanove pozitivno.

Bojanićeva je rekla da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izmiruje redovno sve obaveze, te da nema dugovanja, ističući da su mnoge zdravstvene ustanove dužne Institutu.

Ona je rekla da je Institut za javno zdravstvo Srpske nedavno potpisao ugovor sa Razvojnim programom UN za provođenje aktivnosti prevencije HIV-a i side do kraja 2015. godine.

Bojanićeva je istakla da Institut ulazi u proces proširenja akreditacije, odnosno uvođenje novih akreditovanih metoda koje koriste laboratorije službe za mikrobiologiju, sanitarnu hemiju, higijenu i zdravstvenu ekologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Stanić je izjavio i da je Dom zdravlja Banjaluka u proteklom periodu veliku štetu pretrpio registracijom građana kod timova porodične medicine.

Stanić je rekao da je Dom zdravlja Banjaluka oštećen još 2009. godine prilikom registracije pacijenata, navodeći da su pojedine ustanove registrovale određeni broj pacijenata na razne načine i time povukle znatno veća sredstva. On je naglasio da značajan broj ljudi živi u Banjaluci, a da se vode u opštinama odakle su došli, te da sredstva za njihovo liječenje idu u te opštine, dok se oni liječe u Banjaluci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE