• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladika vrijeđao predsjednika Srbije?

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije nazvao je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića benom. Savjetnica predsjednika odgovorila na optužbe.

 Vladika vrijeđao predsjednika Srbije? Izvor: MONDO

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije nazvao je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića benom što je zastarjeli izraz koji označava budalu, glupana, klipana...

Sve se to dešavalo u subotu u Crkvi Svetog Arhangela u Trebinju, naočigled funkcionera tog grada koji nisu reagovali, napisao je bloger Slobodan Vasković na svom blogu, prenosi "Alo".

On tvrdi da je Grigorije uvredu izrekao tokom obilježavanja slave tog hrama.

Liturgiji u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila prisustvovali su i predstavnici lokalne trebinjske vlasti, Slobodan Prtilo, predsjednik Skupštine grada, koji je član SDS-a i još dva odbornika te stranke, ali niko od njih nije reagovao.

U Predsjedništvu Srbije donekle su bili rezervisani. Poručili su da sve to treba provjeriti.

Šefica pres službe i savjetnik predsednika Srbije Stanislava Pak ocijenila je danas, povodom uvreda episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija upućenih predsedniku Srbije, da vladika "svojim izjavama srozava sebe, crkvu i srpski narod".

"Mantija ne čini duhovnika", konstatovala je, na svom twitter nalogu, Nikolićeva savjetnica.

"Svojim izjavama, vladika Grigorije srozava sebe, crkvu i srpski narod. Pažnju pokušava da privuče izjavama koje nisu dostojne ni crkvenog poslužitelja, istovremeno pokušavajući da bude ciničan. Ali, to iziskuje minimum inteligencije..", napisala je Pak.

"Ukoliko je vladika Grigorije zaista to rekao, sjetimo se Hrista, koji je stradajući na krstu molio gospoda za svoje krvnike riječima: "Oprosti im oče, jer ne znaju šta čine". Dakle, riječi uvrede, naročito ukoliko dolaze iz Crkve, zaista su za svaku žalost", izjavila je za "Alo" Stanislava Pak iz kabineta predsjednika Srbije.

Inače, ovo nije prvi put da vladika zahumsko-hercegovački "udara" na Nikolića.

Naime, 22. juna Tomislava Nikolića u manastiru Gračanica kod Trebinja nije dočekalo nijedno svešteno lice, iako je protokol predsjednika Srbije sedam dana ranije obavijestio SPC o njegovom dolasku.

Prema kanonima SPC, ličnost ranga predsjednika države trebalo bi da dočeka najstarije lice u crkvenoj hijerahiji, odnosno vladika eparhije na čijoj se teritoriji manastir nalazi.

U manastiru Gračanica Nikolića ne samo da nije dočekao vladika Grigorije, već je u vrijeme koje je ranije najavljeno za posjetu predsjednika - zakazano vjenčanje.

Novinari "Alo" pozvali su vladiku Grigorija u namjeri da kaže da li je zaista i zašto Nikolića nazvao benom, ali se u sjedištu eparhije zahumsko-hercegovačke niko nije javljao, dok je vladičin mobilni telefon, poznat redakciji, bio nedostupan, navodi list.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE