• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanić: Štednja u zdravstvu

Ministar tvrdi da je u zdravstvu RS obezbijeđena stabilnost, navodeći da su finansijske tranše prema domovima zdravlja redovne

 Stanić: Štednja u zdravstvu Izvor: MONDO


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je danas da je, uprkos velikim problemima, obezbijeđena stabilnost u funkcionisanju socijalne i zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

"Opredijelili smo se za restriktivne mjere štednje, ali da uz to ne narušimo dostignuti nivo socijalne i zdravstvene zaštite. Fond zdravstva opterećen je kreditom od oko 278 miliona KM, kratkoročne obaveze iznose oko 178 miliona, a u ovoj godini za 16 miliona KM manji su prihodi u odnosu na plan", naglasio je Stanić.

On je rekao novinarima tokom posjete Čelincu da će stabilnost biti obezbijeđena zahvaljujući mjerama štednje, navodeći da su finansijske tranše prema domovima zdravlja redovne.

"Planirani deficit od 106 miliona u ovoj godini već smo prepolovili i na tome se nećemo zaustaviti", rekao je ministar Stanić.

On je potvrdio da će uskoro biti objavljena nova pozitivna lista lijekova koja će biti dosta drugačija u odnosu na raniju.

"Lijekove do dvije KM zbog velikih marži apoteka eliminisali smo na listi, a neke lijekove sa `A liste` prebacili smo na `B listu` što znači da će ih pacijenti sufinansirati", napomenuo je Stanić.

On je naveo da Ministarstvo i Fond zdravstva za sada nisu ništa dobili od osiguranja poljoprivrednika i da od uređenja stanja u toj oblasti očekuje značajne prihode.

"Tražimo mogućnost pravednijeg definisanja naknade osiguranja u saobraćajnim udesima. Ozbiljno se bavimo i idejom da u domove zdravlja uvedemo trezorsko poslovanje čime bismo naročito načinili pomak u funkcionisanju ovih ustanova u manjim lokalnim zajednicama, ali ovu oblast moramo urediti u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske", rekao je Stanić.
Podrška za otvaranje centra za mentalno zdravlje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić obećao je danas direktoru Doma zdravlja u Čelincu Mihajlu Đuriću i načelniku opštine Momčilu Zeljkoviću podršku za otvaranje centra za mentalno zdravlje i unapređenje stomatološke službe.

U sadašnjoj situaciji centar za mentalno zdravlje imao bi oko 300 korisnika, a mogao bi da opslužuje i značajan broj pacijenata iz Banjaluke.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske tokom radne posjete Čelincu razgovarao je sa načelnikom Zeljkovićem i direktorima ustanova iz ovog resora.

Nakon obilaska Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i službe Fonda zdravstvene zaštite, Stanić je rekao da su u čelinačkoj opštini najizraženiji problemi iz ove oblasti u vezi sa socijalnom zaštitom, dok je pohvalio situaciju kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti.

"Dom zdravlja u Čelincu dobro funkcioniše, pozitivno posluje i u njemu je osigurana ekonomska održivost. Od ustanova koje sarađuju sa Domom zdravlja, kao i od resornog ministarstva i lokalne zajednice, nema primjedbi. Porodična medicina i hitna služba su na zavidnom nivou, a informatička služba čak prednjači na nivou Republike", naglasio je Stanić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE