• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neugašeni opušak zapalio bolnicu u Bihaću?

Ljudski faktor uzrok je požara u kojem je izgorjela centralna zgrada bolnice u Bihaću, javljaju mediji u FBiH.

 Neugašeni opušak zapalio bolnicu u Bihaću? Izvor: MONDO

Iako istraga koju provodi Federalna uprava policije, u saradnji sa kantonalnim MUP-om i Tužilaštvima Bihaća i Sarajeva, još traje, Federalna TV navodi da je do požara koji je prouzrokovao štetu veću od 12,5 miliona evra došlo zbog neugašenog opuška bačenog u kantu za smeće u garderobi hirurškog odjeljenja.

FTV takođe navodi da u bolnici nisu postojali protivpožarni senzori, te da nijedan od tri protivpožarna aparata koji su se nalazili u blizini zapaljene korpe, nisu bili u funkciji.

Istražiocima je ipak i dalje nejasno kako je do požara moglo doći nakon rekonstrukcije okončane prije nepuna četiri mjeseca, prenose mediji u BiH.

Direktor bolnice Hajrudin Havić podsjetio je kako je rekonstrukcija započela prije tri godine a završena je prije četiri mjeseca kada je obnovljeno hirurško odjeljenje.

"Protivpožarni aparati su bili u funkciji, hidranti su bili u funkciji, kantonalni inspektor za protivpožarnu zaštitu je prije deset dana sve provjerio", kazao je doktor Havić, ali i potvrdio da u bolnici nije bilo protivpožarnih mlaznica a to je pravdao činjenicom da je zgrada stara pa se to nije ni dalo napraviti.

Iako se svi u Bihaću sada bave time kako nabaviti potrebne milione za obnovu, ministar policije drži kako je ipak najvažnije insistirati na odgovornosti. "Kao prvo, odgovorne treba strpati u zatvor. Radimo kao u vrijeme kralja Petra", istakao je ministar.

Stručnjak za zaštitu od požara pri Institutu za standarde BiH Edin Garaplija kazao je “Dnevnom avazu” da ljudskih žrtava u Bihaću nije bilo tek pukom srećom.

Ocijenio je kako su ovakve katastrofe rezultat činjenice da u BiH malo ko poštuje zakone pa je tako do danas tek 20 odsto lokalnih zajednica izradilo obavezne procjene rizika i planove zaštite od požara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE